Acasă Sanatate Tii diete si nu slabesti? Elimina aceste cauze ascunse ale ingrasarii!

Tii diete si nu slabesti? Elimina aceste cauze ascunse ale ingrasarii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

3. Iti poti schimba metabolismul

O alta echipa scandinava a cercetat ce se intampla la nivel celular atunci cand ne ingrasam. Doctorul Kirsi Pietilainen, profesor asistent de nutritie la Spitalul Universitar Central din Helsinki, a studiat perechi de gemeni in care unul era slab si celalalt gras si a observat ca celulele grase ale geamanului mai corpolent au trecut prin schimbari metabolice care au condus la o ardere mai dificila a grasimii. Echipa lui Pietilainen e de parere ca o crestere in greutate cu numai patru kilograme poate incetini metabolismul si te arunca intr-un cerc vicios: cu cat te ingrasi mai mult, cu atat e mai greu sa slabesti. Cum sa revii pe drumul cel bun? „Cu cat descopar mai multe, cu atat sunt mai convinsa ca avem nevoie de mai multa activitate fizica“, spune Pietilainen. Si ea era candva o fetita grasuta, dar acum alearga in mod regulat si are o greutate sanatoasa.

 

2. Unii au mai multe celule grase

„Diferenta dintre o persoana si alta este enorma. Unii oameni au de doua ori mai multe celule grase decat ceilalti“, spune dr. Kirsty Spalding, de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Chiar daca ai slabit sau te-ai ingrasat cu cateva kilograme, numarul de celule grase ramane acelasi. Ele sunt bine fixate de grasimea existenta, tanjind in permanenta sa fie innoite cu altele noi. Pentru a pune sare pe rana, trebuie sa mai spunem ca celulele grase ale persoanelor supraponderale si obeze retin mai multa grasime.

Noile celule grase apar in copilarie, dar par sa se opreasca in adolescenta. Cei predispusi sa aiba mai multe celule grase incep probabil sa le produca in jurul varstei de doi ani. Rata de crestere a acestora poate fi mare, chiar daca regimul copiilor e scazut in calorii.

Persoane necunoscute i-au scris lui Spalding, spunandu-i cat de deprimate sunt de rezultatele cercetarilor ei. Dar ea spune ca descoperirile sale nu sunt chiar asa sumbre. „Poti sa fii mai sanatos cu mai multe celule grase decat cu mai putine, dar care ajung sa fie suprasaturate si de dimensiuni mari“, spune ea. Noi cercetari arata ca grupurile suprasaturate de celule predispun mai mult la obezitate, atragand complicatii de sanatate. Prin urmare, desi nu-ti poti reduce numarul total de celule grase, poti face unele lucruri pentru a le reduce dimensiunile (dupa cum vei vedea in continuare).