Acasă Stirile zilei Guvernul e strans cu usa de fostii angajati Petrom. Masuri disperate in...

Guvernul e strans cu usa de fostii angajati Petrom. Masuri disperate in urma executarii sentintelor pentru pachetul de 8% din actiuni ce revine angajatilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Guvernul e strans cu usa de fostii angajati Petrom care au trimis notificari de executare prin intermediul companiei de recuperare de debite PetroActive. Ministerul Economiei cauta solutii disperate printr-un proiect de hotarare de Guvern care stabileste vanzarea catre salariatii OMV Petrom a unui pachet de actiuni reprezentand aproape 1% din capitalul social al companiei, detinut de statul roman, la pretul de 0,215 lei/actiune.

Proiectul pus in dezbatere publica de catre Ministerul Energiei pune in aplicare o decizie din 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 1442/2/2015 prin care Guvernul Romaniei a fost obligat sa adopte o hotarare pentru punerea in aplicare a dispozitiilor OUG 49/1997, modificata prin OG 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.
”Vanzarea actiunilor se realizeaza la acelasi pret/actiune cu care actiunile emise de societate s-au vandut catre investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentand echivalentul in lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotararii Adunarii Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. Bucuresti din 14.09.2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la pretul de 0,2158 lei/actiune”, se precizeaza in proiectul de HG.

Compania PetroActive considera inainte de toate un prim pas facut de Guvern care recunoaste datoria si necesitatea de a stopa penalitatile de miliarde de lei.

„Ca urmare directa a tuturor actiunilor de executare silita initiate in ultima perioada de PetroActive, iata si primele reactii oficiale din partea Guvernului. Un proiect de HG prin care sunt, in sfarsit, puse in vanzare actiunile Petrom catre salariati – http://energie.gov.ro/…/HG-PETROM-vanzare-salariati…
Astfel, incepand cu data de 18 aprilie 2022, PetroActive a pus in executare peste 7000 de dosare individuale. Punerea in executare a insemnat notificarea individuala a fiecarui contract de cesiune, plata taxelor de incuviintare silita, pregatirea dosarului si trimiterea acestuia catre avocati, apoi catre executori si in sfarsit catre Judecatoria Sectorului 1 ca instanta competenta.
Tot acest efort isi arata primele roade: HG in cauza are scopul declarat de a se conforma unei liste de cateva decizii date de diferite instante de judecata, inclusiv de a indeplini prima obligatie din Decizia HCCJ cu nr 2370 din data de 08 mai 2019.
Prin adoptarea actului normativ intr-o forma corecta si legala, Guvernul opreste curgerea penalitatilor stabilite prin Decizia HCCJ (important, mai sunt alte decizii ale instantelor de judecata care stabilesc penalitati).
La o analiza initiala, constatam cateva capcane pe care forma actuala a HG le contine, si care vor impiedica Guvernul sa opreasca efectiv penalitatile pe fiecare zi de intarziere.
Astfel:
1. Prin HG este propusa vanzarea a numai 1% din actiunile OMV Petrom. Asta inseamna ca nu respecta legea, deci nici nu indeplineste obligatia impusa de instante. OG55 prevede in expunerea de motive ca „atingerea cotei de 8% depinde exclusiv de vointa salariatilor”. Deci pentru ca HG sa isi indeplineasca scopul declarat, Guvernul este obligat sa puna in vanzare fix 8%. Daca pune in vanzare mai putin, atunci nu respecta legea (OG55) si nu respecta Decizia instantelor de judecata.
2. HG limiteaza vanzarea de actiuni catre salariati: asta inseamna ca mostenitorii lor nu mai au dreptul, si ca nici pensionarii nu au dreptul. Evident, nici cesiunile nu mai sunt ok. Prevederea aceasta incalca flagrant Art 44(1) din Constitutie. Hotararile de Guvern nu pot limita sau constitui drepturi, ele pot numai sa puna legea in aplicare. Din nou, o astfel de limitare scoate hotararea din sfera Deciziei instantei, deci penalitatile curg in continuare.
3. HG limiteaza vanzarea de actiuni, in sensul ca o interzice pentru o perioada de un an de la data dobandirii acestora. Si aceasta limitare este ilegala si intra in conflict cu prevederile Constitutiei stipulate la art 44(1). Regasim aceeasi problema constitutionala si acelasi risc referitor la penalitati.
Insa, cireasa de pe tort o regasim in documentul „Nota de Fundametare” (https://petroactive.ro/nota-fundamentare-hg.pdf) a acestei decizii, semnata de nu mai putin de 3 ministrii: Economie, Finante si Justitie. Acolo, la sectiunea a 3-a, citim: „un efect bugetar secundar este cel generat de limitarea perioadei de aplicare a penalitatilor calculate pe zi de intarziere prin adoptarea actului normativ;”
Asadar, Guvernul recunoaste public penalitatile datorate, faptul ca trebuie sa le plateasca si faptul ca, pentru a le opri, trebuie sa adopte acest act normativ.
Cum ar fi … autodenunt sau autogol !? Alegeti dumneavoastra!”, se arata in pagina de Facebook a companiei care reprezinta majoritatea salariatilor Petrom care au castigat aceste drepturi.