Acasă Stirile zilei Pe cine a deranjat Cristian Tudor Popescu … la Cap Limpede?

Pe cine a deranjat Cristian Tudor Popescu … la Cap Limpede?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Demiterea jurnalistului Cristian Tudor Popescu anuntata marti, 7 iunie, si despartirea de emisiunea „Cap limpede” de la Digi 24, realizata alaturi de Claudiu Pandaru, ridica niste semne de intrebare.

Contactat de Paginademedia.ro, gazetarul a precizat ca a avut o discutie cu conducerea postului.

„Motivele mi-au fost spuse intr-o convorbire telefonica pe care am avut-o cu conducerea postului. A fost analizata aceasta ultima emisiune, de vineri si au luat decizia”, a declarat CTP.

„Ar fi trebuit sa ma despart de mult de Digi 24. Am mai ramas din respect fata de telespectatorii emisiunii Cap Limpede si de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pandaru. Acum, sunt dezlegat. Nu exista vreo televiziune de stiri la care sa iau in considerare a ma „transfera”. Poate ca ne vom revedea pe youtube, ma voi gandi. Deocamdata, iau o pauza video. Dar, ne putem intalni in continuare in scris, in Republica, pe facebook si, audio, joia dimineata, la Europa FM. Desi concediat, nu plec in concediu”, a scris CTP.

In timpul ultimei editii a emisiunii „Cap limpede”, pe care Cristian Tudor Popescu o realizeaza alaturi de Claudiu Pandaru, in timp ce se pregateau sa abordeze un nou subiect, gazetarul l-a intrerupt pe partenerul de emisiune pentru a se referi la „fake-news-ul de la Digi 24”.

„E vorba de acel, nici nu stiu cum sa-l numesc, clip, filmulet, ceva, o filmare care a fost prezentata ca actuala, ca o referire la modul in care sunt mintiti recrutii rusi sa fie adusi in armata de catre cei care vor sa-i racoleze. E vorba de o minciuna neagra. Exista gri, exista mai multe trepte gri in fake news. Asta e un fake news negru, n-are legatura nimic cu nimic, si sunt aici doua aspecte pe care trebuie sa le discutam din punct de vedere al meseriei. Nu preiei niciodata o stire fara sa o verifici. E un obicei foarte prezent in presa noastra. (…) Factorul fundamental in crearea de fake news, stiri total eronate sau partial eronate este lenea jurnalistica. Nu verifici, e mai simplu sa iei calup si sa dai cu el in pagina acolo. Stirea respectiva poate sa fie direct de la presedintele Statelor Unite, incerci, pe cat posibil s-o verifici. In cazul de fata e o stire veche de 14 ani. Stire! Acel material e vechi de 14 ani. Cum sa nu traduci ce se spune efectiv in limba de pe stire? Acolo se vorbea in rusa. Daca vrei sa dai o astfel de stire, indiferent de subtitrari. Astea fac parte din meserie. Ele nu au fost respectate in cazul de fata niciuna.”

A fost momentul in care Claudiu Pandaru a incercat sa-l tempereze, precizand ca au existat scuze publice pentru aceasta greseala si ca greseli se pot intampla, „important este sa nu fie reluate”.

„Mai exista o cauza care poate genera astfel de stire si s-ar putea numi asa: Inca, o lovitura data imperialismului. Asta era o fraza standard din propaganda de dinainte de 1989, in care daca ziceai ceva de rau de Statele Unite sau de Anglia, de occidentul putred, dar care era fals total. Daca cineva intreba, dom’le, dar nu e prea de tot? Respectivul sef, cu propaganda, spunea, inca o lovitura data imperialismului. Acum, reactia generala in Romania cea mai raspandita fata de ce se intampla in Ucraina este ca Rusia este un stat barbar, care comite crime de razboi in fiecare zi acolo. Si atunci apare ideea asta, daca dam in astia, in Rusia agresoare, nu conteaza, ca e pe carca lor, inca o lovitura data imperialismului rus, e de bine. Nu e de bine! Dimpotriva, trebuie sa fim corecti pana la capat, indiferent cu cine avem de-a face”, a spus CTP.

Critici dure la presedinte si la „Servicii”
„Partidul unic aflat la putere doreste sa aiba serviciile in mana ca pe o unealta” iar scopul final al acestor texte de lege „este sa redea SRI-ului functia fundamentala a Securitatii”, care era „sa controleze starea de spirit, opinia maselor, sa identifice si sa juguleze curentele impotriva regimului”, a spus CTP despre modificarile care sunt in pregatire la legile Sigurantei Nationale.