Pe diverse conturi de social media inca mai este reluat ocazional un fake-news de proportii, cu presupuse trenuri cu busteni care ar parasi Romania. Situatia sta pe dos, trenurile nu pleaca, ci vin la fabrici de prelucrare din Romania, iar cifrele date publicitatii de compania austriaca HS TIMBER sunt de-a dreptul socante.
Doar in anul 2022, HS TIMBER a adus in Romania, pentru prelucrare in fabricile romanesti, 768 de trenuri cu busteni. In anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai putin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare.
Compania a precizat ca la momentul aparitiei initiale a respectivelor imagini, promovate ulterior intens si de pe conturi asociate propagandei ostile Romaniei, ca a informat autoritatile cu privire la situatia reala, inclusiv cabinetul prim-ministrului, prin corespondenta oficiala.
Societatea comerciala din Romania, partea a unui grup fondat in Austria, pentru a elimina informatiile false care circula, a precizat ca nu a detinut, nu detine si nu opereaza perimetre de exploatare in padure, ci achizitioneaza materie prima din afara Romaniei si de la companii romanesti, pe care o prelucreaza in principal in cherestea pentru constructii, grinzi si panouri lamelare, produse cu inalta valoare adaugata, care este vandute, in functie de evolutia pietei, atat in tara cat si in strainatate.
Compania mai precizeaza ca detine cel mai complex sistem de monitorizare a originii lemnului, verificat de autoritatile statului in multiple randuri. La intrarea in fabrica, verificarea dimensionala a lemnului 3D se face cu un sistem bazat pe tehnologie laser, ca parte obligatorie a procesului de sortare a lemnului pe criterii dimensionale si de calitate. Fiecare bustean este fotografiat de 6 ori, masurat, iar datele sunt arhivate.
„HS Timber este singura companie din Romania care utilizeaza o tehnologie atat de precisa. Sistemul, autorizat si verificat periodic de Institutul National de Metrologie, reprezinta cea mai avansata tehnologie in domeniu utilizata la nivel international.
HS TIMBER a ales Romania pentru investiile sale datorita traditiei locale a prelucrarii lemnului, care a permis angajarea de forta de munca cu experienta, dupa inchiderea multor fabricii in anii 90-2000.
Investitiile au fost facute in zone defavorizate, unde au fost create mii de locuri de munca atat la Sebes, in Alba, cat si la Radauti si Siret (Suceava), Reci (Covasna), si Comanesti (Bacau), unde la momentul 1989 exista un combinat de prelucrare a lemnului cu circa 5.500 de angajati, care si-a incetat activitatea si a intrat in faliment dupa Revolutie.
Astazi, compania are angajate direct:
– 580 de persoane la Reci (Covasna), care vin la fabrica de pe o raza de 30 de kilometri.
– 745 de persoane la Comanesti (Bacau), care vin, de asemenea, de pe o zona de 30 de kilometri.
– 650 de persoane la Sebes (Alba), atat din localitate, cat si din imprejurimi.
– 350 de personae la Radauti si din localitatile invecinate.
si creeaza aproximativ inca 4.000-5.000 de locuri de munca pe orizontala in firme cu care colaboreaza (aprovizionare cu lemn, servicii logistice si de transport, servicii tehnice si de utilitati, vanzari, etc.)
Suntem mandri ca lucram cu lemnul, o materie prima regenerabila, intr-o industrie de prelucrare performanta, cu o lunga traditie in tara. Industria de prelucrare a lemnului trebuie sa fie un pol de stabilitate economica si sociala in Romania. Ea hraneste mai mult de 300.000 de persoane la nivel national.
Doar in anul 2022, HS TIMBER a adus in Romania, pentru prelucrare in fabricile romanesti, 768 de trenuri cu busteni. In anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai putin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare.
Nu numai atat, dar in ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile HS TIMBER in Romania a provenit in proportie de 50-70% din import, din tari membre ale Uniunii Europene si nu numai. HS TIMBER Romania nu exporta bustean, ci produce in cadrul fabricilor din tara doar produse cu valoare adaugata ridicata, precum lambriuri, dusumele, produse imbinate in dinti, panouri incleiate, grinzi lamelare, panel, panel cu film sau peleti.
Reamintim ca exportul de bustean din Romania a fost interzis prin legea nr. 57/2020.
HS Timber Group este o companie traditionala de prelucrare a lemnului cu origini austriece si radacini puternice in Europa Centrala si de Est, in special in Romania. Compania prelucreaza lemn in Germania, Finlanda si Romania si aprovizioneaza clienti industriali din intreaga lume”, arata compania intr-un comunicat.