Acasă World Bulgaria: negocierile pentru majoritate sunt transmise in direct, viitorul premier anunta confiscarea...

Bulgaria: negocierile pentru majoritate sunt transmise in direct, viitorul premier anunta confiscarea averilor ilegale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania: Puterea si Opozitia mana-n mana la ciolan… negociaza ascuns noaptea ca hotii

Kiril Petkov, copresedinte al formatiunii ”Continuam Schimbarea”, care a castigat alegerile de duminica Bulgaria cu un puternic mesaj anticoruptie, a anuntat marti dimineata principalele linii directoare ale noii guvernari. Petkov va fi, cel mai probabil, noul premier al Bulgariei.

Petkov trebuie sa faca alianta cu alte partide pentru a avea majoritatea in Parlament, insa a exclus ca din noua coalitie sa faca parte partidele corupte, cum sunt GERB, fostul partid de guvernare, si formatiunea minoritatii turce.

Petkov a anuntat, marti, ca intentioneaza sa transmita in direct pe internet negocierile pentru formarea noii majoritati. „Va fi benefic pentru poporul bulgar sa auda care sunt politicile si care sunt diferentele pe care le dezbatem. Ar trebui sa fie clar ca nu exista intelegeri de culise si discutii la marginea legii. Toata lumea ar trebui sa stie ca avem un obiectiv national comun”, a subliniat Petkov, citat de nova.bg.

El a subliniat ca exista doua linii rosii peste care formatiunea sa nu va trece. El cere reforma Comisiei pentru combaterea coruptiei si confiscarea bunurilor dobandite ilegal precum si inlocuirea procurorului general Ivan Geshev.

„Lucrul optimist este ca avem o mare majoritate de oameni care doresc schimbarea de data aceasta. In mod clar, incepem sa vedem ca exista mai multe puncte de contact decat puncte de divizare”, a explicat Petkov.

El a enuntat si pe ce criterii vor fi instalati noii ministri si demnitari. „Nu putem vorbi despre nume fara sa fi definit ce ar trebui sa faca aceasta persoana sau ce caracteristici, succese, biografie personala ar trebui sa aiba. Cel mai important lucru este sa nu intram in discutii de genul ‘omul meu – omul tau’. Ideea este ca trebuie sa facem echipa A a Bulgariei. Fiecare dintre partenerii nostri de coalitie are dreptul de a propune o astfel de persoana”, a explicat viitorul premier.

El a enuntat principala linie de actiune a viitorului guvern:

„Cred ca in Bulgaria nu ar trebui sa existe niciun hot care sa simta ca va fi nepedepsit, care sa foloseasca ilegal fonduri publice. Facem o lustratie hotilor. In calitate de parlamentar, nu pot baga pe nimeni la inchisoare. Dar exista o linie rosie – una este ca procurorul general trebuie inlocuit”, a explicat Petkov.

Formatiunea ”Continuam Schimbarea”, condusa de doi intreprinzatori scoliti in SUA si care sunt ministri in actualul guvern interimar, a depasit cu mult prognozele din sondaje si a obtinut peste 25% din voturi, conform rezultatelor partiale dupa numararea a 75% din buletinele de vot. Locul doi a fost ocupat de partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, cu circa 22% din voturi.

Voturile din strainatate ar putea sa mareasca si mai mult avansul noii formatiuni conduse de Kiril Petkov si Assen Vassilev, aproape novici in politica, dar care au stiut sa se prezinte ca exponenti ai unei miscari anticoruptie, dupa ce alte partide noi – aparute in urma protestelor de anul trecut impotriva lui Borisov – si cu un mesaj similar nu au reusit sa formeze o majoritate dupa alegerile din aprilie si iulie.

”De data aceasta, vom avea o coalitie guvernamentala din patru partide”, anticipeaza directoarea institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova, in timp ce politologul Antoni Todorov considera ca ”partidele schimbarii trebuie sa se puna de acord asupra unui program minimal realizabil in cateva luni, iar daca este posibil sa-l largeasca apoi”.

Kiril Petkov, care aspira la postul de premier, a declarat ca doreste negocieri ”transparente” cu alte doua formatiuni ce s-au afirmat tot prin mesajul anticoruptie, respectiv coalitia de dreapta Bulgaria Democratica (6%) si partidul antisistem ”Exista un Astfel de Popor” (10%). Acesta din urma, condus de cantaretul Slavi Trifonov, s-a prabusit acum la urne dupa ce castigase alegerile din iulie. Partidul Socialist, de asemenea cu circa 10% din voturi, este un alt partener de neocolit intr-o asemenea formula de coalitie.

In schimb, partidul GERB si cel al minoritatii turce (MDL, 14%) sunt excluse din discutii, ca urmare a practicilor de coruptie ce li se reproseaza din perioada de un deceniu cand Boiko Borisov a fost la putere. Cu toate ca partidele contestatare aparute in urma protestelor anticoruptie de anul trecut, si care acum ar putea face parte din aceasta coalitie, ii vad pe conservatori si pe socialisti ca facand parte din acelasi sistem corupt.

”Prioritatea numarul unu este sa oprim coruptia, care inghite resurse enorme. Fara aceasta, nu vom putea imbunatati sanatatea publica”, considera Kiril Petkov, in timp ce Bulgaria este grav afectata de un nou val de COVID-19, cu o rata a mortalitatii printre cele mai ridicate in lume.

sursa: aktual24.ro