Acasă Sanatate Reteaua Mondiala de Sanatate (WHN) a declarat pandemie de variola maimutei

Reteaua Mondiala de Sanatate (WHN) a declarat pandemie de variola maimutei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Actuala epidemie de variola a maimutelor, care a infectat 3.417 persoane din 58 de tari, a fost declarata joi pandemie de catre Reteaua Mondiala de Sanatate (WHN), o colaborare globala de echipe stiintifice si cetatenesti.

Declaratia a venit inaintea reuniunii de joi a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care urmeaza sa decida asupra desemnarii epidemiei de variola a maimutei. Citand Monkeypoxmeter, un site care urmareste cazurile de infectie in timp real, WHN a declarat ca in prezent exista 3.417 cazuri confirmate de variola de maimuta raportate in zeci de tari, iar focarul se extinde rapid pe mai multe continente.

WHN a solicitat o actiune imediata din partea OMS si a organizatiilor nationale ale Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor pentru a preveni ca variola maimutei sa devina un dezastru.

Organizatia a transmis ca, desi ratele de mortalitate sunt mult mai mici decat cele ale variolei comune, daca nu se iau masuri concertate la nivel mondial pentru a limita raspandirea in curs, infectia va provoca moartea a milioane de persoane si va lasa multi orbi si cu alte dizabilitati.

„OMS trebuie sa isi declare de urgenta propria urgenta de sanatate publica de interes international (PHEIC) – lectia de a nu declara imediat (Covid-19) o PHEIC la inceputul lunii ianuarie 2020 ar trebui sa fie retinuta ca o lectie de istorie a ceea ce poate insemna pentru lume sa actioneze cu intarziere in cazul unei epidemii”, a declarat Eric Feigl-Ding, doctor in epidemiologie si cofondator al WHN.

„Nu exista nicio justificare pentru a astepta ca pandemia de monkeypox sa se extinda si mai mult. Actiunile necesare acum sunt doar o comunicare publica clara cu privire la simptome, teste disponibile la scara larga si urmarirea contactelor cu foarte putine carantine. Orice intarziere nu face decat sa ingreuneze efortul si sa agraveze consecintele”, a adaugat Yaneer Bar-Yam, PhD, presedinte al New England Complex System Institute si cofondator al WHN.

Pana acum, majoritatea cazurilor au fost inregistrate la adulti, dar orice raspandire in randul copiilor va duce la cazuri mult mai grave si la mai multe decese. Infectarea animalelor, in special a sobolanilor si a altor rozatoare, dar si a animalelor de companie, va face boala mult mai dificil de oprit. Asteptarea pasiva va duce la aceste prejudicii fara niciun beneficiu compensatoriu.

Variola maimutelor este un virus cu potential de a provoca daune semnificative publicului, inclusiv boli acute dureroase care pot necesita spitalizare si pot duce la deces, cicatrici pe piele, orbire si alte dizabilitati pe termen lung. Persoanele cele mai vulnerabile la boli grave sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele imunocompromise.