Acasă Stirile zilei Cresc salariile in Sanatate! Vezi incepand cu ce luna!

Cresc salariile in Sanatate! Vezi incepand cu ce luna!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Salariile mici din Sanatate sunt subiect de dezbatere de mai multi ani, dar se pare ca in ceasul al 12-lea s-au gasit bani pentru a se majora salariile si in acest domeniu. Potrivit calculelor facute de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurar de Sanatate indica faptul ca o prima etapa de crestere sustenabila a salariilor in sistemul sanitar ar putea fi facuta din octombrie, a declarat luni, dupa discutiile de la MS, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, citat de MEDIAFAX!
Liderul sindical a declarat, la finalul discutiilor pe care le-a avut cu ministrul Nicolae Banicioiu, ca se doreste o crestere mai substantiala a salariilor mici din sanatate, iar din calculele facute pana acum ar fi rezultat ca este posibila o prima crestere incepand din luna octombrie.
Marius Sepi a precizat ca pana acum nu s-a discutat despre procentele de crestere, urmand ca acest lucru sa fie discutat si negociat in cursul zilei de marti, cand ministrul Sanatatii ar trebui sa aiba intalniri cu alti actori din domeniu, dar si cu premierul Victor Ponta.

„Noi nu am discutat procente. Ce pot sa va spun este ca, daca pentru bugetari, pana in acest moment, stim ca ar fi trei etape de crestere, pentru sanatate se prefigureaza patru etape de crestere pentru a fi sustenabil. Daca noi am spune acum colegilor nostri, peste 200.000 de salariati, ca de maine se dubleaza sau se tripleaza salariile in conditiile in care vedem cifrele avansate de Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante, ar fi o prostie din partea noastra. Suntem lideri responsabili, avem in spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, esalonat, sa le creasca salariile. Suntem interesati sa crestem repede salariile mici din sanatate, sa asiguram conditii mai bune pentru spitale”, a spus Sepi.

El a mai spus ca in draftul Legii salarizarii este prevazuta o crestere de 73 la suta pentru intreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal si de Legea bugetului.

„Pe noi ne intereseaza care este economia facuta prin introducerea cardului national de sanatate. Vrem niste calcule clare pe care sa si le asume Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari, impreuna cu premierul si cu cei de la Ministerul de Finante, prentu ca vrem sa avem o lege sustenabila”, a mai spus liderul sindical.

El a mai precizat ca Federatia Sanitas reuneste medici, asistenti medicali, personal tehnic administrativ, farmacisti, fochisti etc, iar negocierile privind cresterile salariale ii vizeaza pe toti.

„Vazand noua grila de salarizare propusa, sunt multumit. Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: doua salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca baza de plecare”, a mai spus Sepi.

El a adaugat ca din documentele oficiale pe care le-a vazut, rezulta ca majorarile salariale ar trebui sa se faca pana in decembrie 2017, nu pana in 2018, cum s-a vehiculat.

„In octombrie sau decembrie ar putea fi prima etapa de crestere, in acest an. Vor fi cel putin doua etape de crestere in 2016 si urmatoarea ar putea fi in decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a mai spus Marius Sepi.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos