Liderul rus, Vladimir Putin, a vorbit in premiera despre posibilitatea unui razboi in Ucraina, sustinand ca este improbabil un astfel de scenariu apocaliptic.
Putin a fost intrebat in acest interviu daca exista o amenintare reala de razboi, avand in vedere situatia din estul Ucrainei.
„Cred ca un astfel de scenariu apocaliptic este improbabil si sper ca nu se va intampla vreodata”, a declarat el.
Putin a declarat ca daca acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va „stabiliza gradual”.
„Europa este interesata de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat”, a declarat el.
Presedintele rus a declarat, de asemenea, ca in opinia sa calea catre pace in Ucraina este clara si anume ca intelegerea incheiata la Minsk sa fie implementata. El a subliniat ca acordul a fost sustinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru conteaza pentru Moscova. Presedintele a subliniat, de asemenea, ca acesta confera mai multe competente zonelor estice ale Ucrainei, controlate in prezent de rebelii sustinuti de Rusia.
In ceea ce priveste invadarea Ucrainei de catre Rusia, Putin a contestat ca a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii. El sustine ca Kievul a pretins acest lucru pentru a-si ascunde umilinta de a fi infrant de fosti mineri si soferi de tractor.
El a fost la fel de sever si in ceea ce priveste Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfatuindu-l pe presedintele ucrainean sa se concentreze pe salvarea tarii de la colapsul economic, in loc sa promita ca va lua peninsula inapoi.
Liderul rus a afirmat, de asemenea, ca acordul de la Minsk a devenit un „document legal international” dupa aprobarea de catre Consiliul de Securitate al ONU al rezolutiei ruse care il sustine. Saptamana trecuta, acordul a fost pus in pericol de capturarea de catre rebeli a Debalteve, un oras strategic important.
Ambele parti au la dispozitie doua saptamani pentru a-si retrage artileria si tancurile de pe linia de front si ambele au fost de acord la sfarsitul saptamanii sa inceapa retragerea armamentului greu in scurt timp. Dar luni, armata ucraineana a declarat ca rebelii nu au incetat focul, si prin urmare, ii este imposibil sa isi retraga armamentul greu.
Aproximativ 5.700 de persoane au murit si cel putin 1,25 de milioane si-au parasit locuintele de la inceputul conflictului, in 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali si NATO sustin ca sunt dovezi clare ca Rusia ajuta rebelii cu armament greu si militari. Expertii independenti sustin acuzatiile, in timp ce Moscova neaga, insistand ca toti rusii care lupta alaturi de rebeli sunt „voluntari”.
Sursa: mediafax.ro