Acasă Stirile zilei Social Astazi este pomenit in credinta ortodoxa Apostolul DACO-ROMANILOR! Afla cine a fost...

Astazi este pomenit in credinta ortodoxa Apostolul DACO-ROMANILOR! Afla cine a fost si de ce este cinstit!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Apostolul DACO-ROMANILOR, Sfantul Niceta de Remesiana este pomenit in credinta ortodoxa in fiecare an, la 24 iunie.

 

Numele sau provine din limba greaca si inseamna „invingator“. Cetatea Remesiana a fost intemeiata de imparatul Traian, situata in provincia romana Dacia Mediterranea, intr-o regiune de deal, pe valea raului Nisava.

Astazi este localizata in satul sarbesc Bela Palanka, la 30 de kilometri de orasul Nis (fostul Naissus roman), catre granita cu Bulgaria. In scaunul episcopal al cetatii a pastorit Ierarhul Niceta incepand din anul 366, pana dupa 414, cand avem ultimele date despre existenta sa. Prin rodnica sa activitate misionara si pastorala de la sud si nord de Dunare, Sfantul Niceta a avut o contributie importanta la raspandirea crestinismului in randul stramosilor nostri daco-romani.

Viata si activitatea sa au fost consemnate in scris, in primul rand prin condeiul prietenului sau, Sfantul Paulin de Nola (353-431). In limba romana se remarca studiile parintelui profesor Stefan Alexe, autor al unei teze de doctorat cu titlul „Sfantul Niceta de Remesiana si ecumenicitatea patristica din secolele IV-V“, precum si scrierile vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. Nascut pe la anul 340 chiar in cetatea pe care avea sa o pastoreasca, Niceta se pare ca si-a petrecut prima parte a vietii in Apusul Europei. Toate scrierile sale sunt in limba latina, intr-o exprimare aleasa, izvoarele acestor scrieri sunt tot de limba latina, iar cel mai bun prieten al sau a fost Sfantul Paulin de Nola, localitate din Italia, in apropiere de Napoli. S-au consemnat doua vizite facute de Niceta in Italia, cu destinatia Roma, dar si opriri la Paulin, in Campania, „spre a se inchina la moastele Sfantului Felix“, in anii 389 si 402. Dupa fiecare vizita, episcopul nolanez i-a dedicat cate un poem din care descoperim atat portretul vrednicului ierarh daco-roman, cat si admiratia autorului pentru organizarea exemplara a eparhiei din Remesiana.

Citeste despre cum Paganii, datorita lui Niceta, au devenit slujitori ai lui Hristos pe PAGINA 2 –>>