Acasă Stirile zilei Social Astazi este pomenit in credinta ortodoxa Apostolul DACO-ROMANILOR! Afla cine a fost...

Astazi este pomenit in credinta ortodoxa Apostolul DACO-ROMANILOR! Afla cine a fost si de ce este cinstit!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele daco-romanilor si al romanilor

O scrisoare din data de 13 decembrie 414 adresata de episcopul Inocentiu I al Romei „episcopilor macedoneni“ este ultimul document ce aminteste de Sfantul Niceta in scaunul eparhiei de Remesiana. Data mutarii sale la cele vesnice a fost trecuta sub tacere de istorie, lasand loc diferitelor interpretari care ajung chiar la anul 416. Martirologiile romane il sarbatoresc la 7 ianuarie, in aceeasi zi cu cel ce i-a fost bun prieten, Sfantul Paulin de Nola. Biserica noastra il praznuieste, insa, la 24 iunie.

Prin vorba, condei si cant, Sfantul Niceta de Remesiana se dovedeste a fi, pentru poporul roman, un misionar de evanghelizare, dar si un factor de romanizare. Predicand si scriind intr-o latina clara si simpla, a avut o importanta contributie la continuitatea populatiei daco-romane in spatiul carpato-danubiano-pontic dupa retragerea aureliana.

Tezaurul mostenit este pretuit de ilustrul preot profesor Ioan G. Coman:

„Ortodoxia romaneasca a primit prin stramosii ei daco-romani si prin generatiile lor urmatoare pana azi credinta si doctrina teologica fara schimbare de la Sfantul Niceta… Claritatea gandirii teologice la romani vine, in mare masura, de la Sfantul Niceta. Dulceata slujbelor si a cazaniilor Ortodoxiei romanesti, care a dat nastere, se pare, cuvantului «privighetoare», se prelinge, probabil tot de la el: «Limba noastra-i limba sfanta, limba vechilor cazanii». Impletirea teologiei cu filocalia, in Ortodoxia noastra, e o traditie spirituala care urca pana la Sfantul Niceta, Sfantul Ioan Casian, Teotim I si calugarii sciti, care, toti, se straduiesc pentru desavarsire“.

Sursa: ziarullumina.ro