Acasă Stirile zilei Stiinta NASA a facut descoperirea ce poate schimba soarta unei galaxii! Emite o...

NASA a facut descoperirea ce poate schimba soarta unei galaxii! Emite o energie de un trilion de sori la un loc! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Am aflat ca vantul cosmic nu este doar o unda care se indreapta intr-o anumita directie. Este un curent care se indreapta dinspre gaura neagra in toate directiile. Iar cum acest vant cosmic formeaza o sfera cu centrul in gaura neagra, masa pe care o disloca si o poarta este mult mai mare decat daca ar fi fost vorba doar de o unda ingusta, indreptata intr-o anumita directie”, explica Emanuele Nardini, cercetator la Universitatea Keele din Staffordshire, Anglia.

Conform unui comunicat al NASA, galaxia PDS 456 „intretine un vant cosmic care poarta intr-o secunda o energie mai mare decat cea emisa de un trilion de sori”. Un astfel de uragan cosmic are capacitatea de a schimba complet structura galaxiei PDS 456. In primul rand, acest vant cosmic trece prin discul ormat in jurul gaurii negre — din care se hraneste gaura neagra — si poate reduce semnificativ acest disc sau chiar sa-l imprastie complet. Odata ce nu va mai exista materie care sa cada in gaura neagra, fluxul de radiatii care a generat acest uragan cosmic va inceta la randul sau. Centrul quasarului isi va pierde treptat din stralucire, iar intreaga galaxie ar putea trece in stadiul de „maturitate”, devenind mai calma, asa cum este, spre exemplu, Calea Lactee.

„Cunoastem ca aproape in fiecare centru galactic se afla o gaura neagra supermasiva, insa majoritatea galaxiilor pe care le putem observa in prezent sunt mai linistite, nu prezinta semne de activitate. Trebuie sa cautam in trecutul indepartat explicatia pentru care aceste galaxii sunt calme acum”, a mai adaugat Emanuele Nardini.

Pe langa faptul ca imprastie materia adunata in jurul unei gauri negre active, vantul cosmic poate avea si efectul de a incetini procesul de nastere al unor noi stele intr-o galaxie. El poate trece prin asa-numitele „crese stelare”, zone din spatiu in care se afla aglomerari masive de gaz si praf cosmic din care se nasc noi stele, dispersand in spatiu acest material,

In galaxiile mature, asa cum este Calea Lactee, continua sa se nasca stele noi, dar nu intr-un ritm atat de rapid ca in cazul galaxiilor tinere.

Sursa: jurnalul.ro