Acasă Stirile zilei Stiinta Manuscrisul Voynich a fost descifrat! Textul cartii este unic in lume! VIDEO

Manuscrisul Voynich a fost descifrat! Textul cartii este unic in lume! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Manuscrisul Voynich a fost descifrat de un om de stiinta britanic si spune ca textul cartii este unic in lume.

Manuscrisul dateaza din jurul anilor 1404-1438, insa acesta a fost necunoscut timp de 500 de ani, fiind descoperit in 1912, atunci cand un anticar numit Wilfrid Voynich l-a cumparat, alaturi de alte publicatii vechi, din Italia.

Pe baza analizei ilustratiilor, manuscrisul pare sa fie o carte stiintifica, cu remedii pe baza de plante, desene astronomice si ilustratii detaliate. Cartea, scrisa intr-o scriere necunoscuta si indescifrabila, contine 240 de pagini, cu anumite pagini lipsa, expertii fiind de parere ca manuscrisul avea initial aproximativ 272 de pagini.

Stephen Bax, profesor de lingvistica aplicata la Universitatea Bedfordshire, sustine ca a folosit analiza lingvistica pentru a incerca sa descifreze manuscrisul litera cu litera.

„Am pornit de la ideea de a identifica substantivele proprii din text, urmand abordarile mai vechi care au dus la succesul descifrarii hieroglifelor egiptene si a altor scrieri misterioase, si am folosit apoi acele substantive pentru a descifra partial manuscrisul. Cartea are foarte multe ilustratii reprezentand stele si plante. Am putut identifica unele dintre acestea si numele lor, studiind manuscrise botanice redactate in araba si in alte limbi, si apoi am inceput decodificarea, cu unele rezultate foarte interesante”, a spus Bax conform Daily Mail.

Printre  cuvintele identificate se numara cel ce denumeste constelatia Taurul, alaturat unui desen ce reprezinta sapte stele, care ar putea fi Pleiadele si cuvantul KANTAIRON, scris langa desenul ce reprezinta o planta numita tintaura, o planta medicinala binecunoscuta si utilizata in Evul Mediu.

Prof. Bax sustine ca a mai recunoscut cuvintele ce denumesc plante ca ienupar, coriandru, spanz, bumbac, negrilica, sofran, precum si cuvantul Chiron (numele unui corp ceresc, in astrologie).

Sursa: jurnalul.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos