Acasă Stirile zilei Stiinta TEXT CRUCIAL, descoperit intr-o SCRIERE BIBLICA! Manuscrisul ascunde detalii din secolul 6!...

TEXT CRUCIAL, descoperit intr-o SCRIERE BIBLICA! Manuscrisul ascunde detalii din secolul 6! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Codexul Zacynthius este un text crucial, descoperit intr-o scriere biblica care ascunde detalii din secolul 6, specialistii incercand sa descifreze aceste amanunte. 

Potrivit Daily Mail, codexul contine un manuscris care dateaza din secolul 6, manuscris care in secolul 13 a fost „reciclat”, textul initial fiind partial sters si rescris. Astazi, cercetatorii de la Universitatea din Cambridge, unde se afla codexul, spera sa readuca la lumina textul original.

Codexul Zacynthius a ajuns la Universitatea Cambridge in anul 1984, fiind cumparat de la Foreign Bible Society in schimbul a peste 1 milion de dolari.

Reciclarea manuscriselor era o practica obisnuita intr-un timp in care suprafetele pentru scris erau foarte pretioase, cartile erau putine, iar procentul populatiei educate era foarte mic.

„Descoperirea si identificarea textului original reprezinta o fascinanta munca de detectiv. Speram ca, cu ajutorul tehnicilor avansate, sa putem recupera ce s-a sters”, a declarat Rowan Williams, fost arhiepiscop de Canterbury.

Desi primele incercari de descifrare a textului initial s-au facut in anul 1861, se pare ca acestea contin erori si se spera ca tehnica moderna sa corecteze aceste greseli.

Codexul Zacynthius contine 176 de foi de pergament (piele de animal prelucrata), pe acestea fiind scris, in secolul 6, un text in limba greaca din Luca 1:1-11:33. In secolul 13, acest text a fost partial setrs, peste el fiind scrisa o carte ce contine cele patru Evanghelii.

Sursa: jurnalul.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos