Acasă Stirile zilei Stiinta NASA a facut descoperirea ce poate schimba soarta unei galaxii! Emite o...

NASA a facut descoperirea ce poate schimba soarta unei galaxii! Emite o energie de un trilion de sori la un loc! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a descoperit o gaura neagra gigantica avand o energie atat de mare incat poate schimba soarta unei intregi galaxii. 

Cercetatorii au descoperit, cu ajutorul a doua telescoape cu raze X, o bula de vant cosmic care se propaga dinspre gaura neagra supermasiva aflata in centrul galaxiei PDS 456.

Astronomii au mai observat vantul cosmic si cu alte ocazii, aceasta este insa prima data cand vantul cosmic apare deplasandu-se dinspre centrul galactic in toate directiile, concomitent, generand o sfera al carei centru este gaura neagra.

Acest vant cosmic poate avea implicatii majore pentru viitorul galaxiei. In primul rand, imprastie o parte din materia ce urma sa fie inghitita de gaura neagra. In plus, vantul cosmic are si efectul de a incetini procesul de formare al stelelor in restul galaxiei. Astrofizicienii sustin ca este posibil ca astfel de fenomene de vant cosmic sa aiba un rol important in evolutia formatiunilor galactice — ele ar putea genera „maturizarea” galaxiilor, trecerea lor din faza de tinerete, de hiperactivitate, la un stadiu mult mai calm.

Gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei PDS 456 devoreaza o cantitate colosala de materie — vizibila sub forma unui disc urias de gaze superfierbinti si praf care o inconjoara. Pe masura ce materia se apropie de centrul gaurii negre, se incalzeste foarte mult si incepe sa radieze lumina. Gaura neagra din centrul galaxiei PDS 456 devoreaza atat de multa materie incat radiatia emisa este mai stralucitoare decat orice stea din respectiva galaxie. Astfel de galaxii tinere si foarte active sunt cunoscute sub denumirea de quasari — galaxii cu un nucleu extrem de luminos, in care se afla o gaura neagra supermasiva care se hraneste.

Acest studiu este bazat pe observatiile realizate cu ajutorul telescoapelor Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), apartinand NASA, si respectiv, XMM-Newton, apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA). Conform autorilor, fotonii emisi de materia superfierbinte care cade in gaura neagra imping gazul inconjurator si genereaza acest vant cosmic.