Acasă Stirile zilei Stiinta Experienta post-mortem a unui tanar te va face sa iti pui intrebari...

Experienta post-mortem a unui tanar te va face sa iti pui intrebari serioase! Ce urmeaza dupa moarte?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astfel o varietate de texte biblice compara moartea cu un somn si cu o stare de inconstienta. O carte plina de intelepciune, cum este cea a Eclesiastului, chiar insista asupra unei atitudini corecte in timpul vietii, fiindca „In locuinta mortilor in care mergi nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune”. Cu alte cuvinte, nu exista nimic care sa permita ideea unei supravietuiri constiente dupa deces.

Doctrina vietii de apoi in Israel, in iudaism si in crestinism este o laborioasa cercetare derulata de-a lungul a 12 ani asupra escatologiei iudaice si crestine. Autorul, Robert Charles, surprinde in timp evolutia unei doctrine care s-a sedimentat odata cu infiltrarea elementelor grecesti in gandirea ebraica.

De aceea nu este deloc surprinzator ca, in timpul lui Iisus Christos, existau deja doua orientari opuse cu privire la viata de dupa moarte, una traditionalista, reprezentata de farisei, si cealalta elenista, promovata de saduchei.

Iisus nu a lasat deloc impresia in discursurile Sale ca ar imbratisa vreuna dintre ideile eleniste, desi face apel la termenul de „suflet”. Acesta nu a fost utilizat in sensul unei componente imateriale ce poate fi detasata de corp, desi Iisus S-a folosit de conceptii populare vehiculate la acel timp (asa cum transpare ideea de nemurire a sufletului din parabola cu bogatul si saracul Lazar).

Acest demers nu a fost facut pentru a mediatiza o conceptie straina traditiei biblice, ci pentru a facilita receptarea mesajului pe care Iisus dorea sa il transmita. Cu toate acestea, multi interpreteaza literal pasaje de acest gen, care au fost intentionat enuntate alegoric pentru a evidentia adevarata realitate din spatele textului, nu pentru a furniza detalii asociate vietii de dupa moarte.

Unde greseste Sasha?

Prin contestarea interpretarii traditionale a existentei post-mortem, tanarul ateu reuseste involuntar performanta de a se apropia mai mult de izvoarele iudeo-crestine decat multi altii care citesc Biblia.

Cu toate acestea, demersul i-a fost limitat de propria conceptie despre aspecte fundamentale ale crestinismului, asa cum sunt cele de Rai si de Dumnezeu. Modul in care Sasha le-a respins legitimeaza punerea unei intrebari esentiale:

Este posibila acceptarea conceptiei despre moarte ca stare inconstienta avand totusi credinta in viata eterna? Sasha raspunde negativ. Scriitorii Bibliei raspund insa pozitiv. Pentru acestia, moartea este doar un interval care precede invierea, nu intrarea intr-o stare de neant fara final. Pentru tanarul suedez, cele doua elemente nu pot fi asamblate. Trezit la realitate, a preferat sa abandoneze definitiv nu doar ideea imaterialitatii sufletului, ci si pe Dumnezeu.

Sursa: semneletimpului.ro