La moarte, stim cu totii ca sufletul se inalta spre Cer, pentru ca si ritualurile merg in aceasta directie. Dar o mica portita lasa de gandit si ne lasa sa ne intrebam daca ar putea fi altfel?

„Dupa ce esti mort, asta e, s-a terminat”, suna declaratia usor cinica a unui tanar care a experimentat moartea clinica de doua ori pe parcursul unui singur an.

Reintors la viata de fiecare data, a sustinut ca „totul a fost doar negru” si a insistat asupra ideii ca nu exista dovezi cu privire la vreo forma de existenta care urmeaza mortii.

Cazul sau, povestit de Christian Today, contrasteaza puternic cu relatarile mediatizate care suscita interesul public si care sugereaza ca viata se continua dincolo de moarte. De regula, intrarea in moarte clinica este insotita de indicii care par sa confirme imaterialitatea sufletului si detasarea acestuia de corp.

Insa povestea lui Sasha Eliasson, un student suedez in varsta de 22 de ani, nu contine nimic despre celebrele tuneluri umplute de lumina si nici despre vreo calatorie in spatiul ceresc. Nu a intalnit nicio ruda si nu a vorbit cu niciun inger.

O moarte cat un somn

Povestea lui Sasha este inedita, la fel ca „moartea” lui. A trecut prin deces de doua ori. O data dupa un accident de motocicleta si a doua oara dupa o supradoza de calmante, inregistrandu-se la un interval de doar cateva luni. Intervievat pe marginea experientei sale, Sasha a spus ca a simtit moartea ca si cum ai trage un „un pui de somn scurt”, unul atipic, fiindca „nu ai niciun vis, te trezesti si simti ca ai dormit o lunga perioada de timp, cand, in realitate, au trecut doar aproximativ 15 minute”.

Experienta l-a convins ca nu exista niciun motiv sa se mai teama de moarte:

„Cand mori, doar te opresti din existenta, asa ca nu exista niciun motiv sa iti faci griji.”

Aceeasi experienta i-a intarit si convingerile ateiste.

„Intotdeauna am fost ateu, dar exista o parte din mine care spera ca exista un Dumnezeu sau Rai, sau ceva deasupra noastra.” Acum este convins ca aspiratiile sale sunt pure iluzii, ceea ce il determina sa isi traiasca cat mai responsabil viata de pe acest pamant, fiind mai mult decat convins ca este singura pe care o are. „Nimic nu se va mai putea schimba odata ce eu sunt mort, singurul lucru care va trai dupa moartea mea va fi impactul vietii mele asupra celor care sunt inca in viata. Si sper ca acesta va fi pozitiv!”

Varianta suedezului are suport?

Povestea tanarului de 22 de ani naste controverse. Dincolo de opiniile pro si contra, ar merita de reflectat asupra aspectelor pe care le invoca. Poate fi moartea asociata unui somn sau unei stari de inconstienta? Aceasta ar presupune abandonarea ideii de suflet nemuritor, implicit a continuarii vietii intr-o noua dimensiune existentiala. In mod ironic, in ciuda ateismului sau, varianta expusa de Sasha este mai aproape de traditia iudeo-crestina cu privire la starea omului in moarte decat alternativele populare astazi.

Vezi pe pagina urmatoare ce este moartea >>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.