Codul bunelor maniere a aparut ca un raspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societatii. Bazele sale isi au originea in antichitate, in spatiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des in arta oratorica, prin care oamenii erau invatati cum sa convietuiasca, fara a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricarei societati sanatoase, civilizate.
Codul bunelor maniere – salutul
Iata 40 dintre cele mai importante reguli:
La spectacole de teatru, opera, gale sau expozitii, vom merge imbracati elegant.
Cand ne intalnim cu cineva pe strada, nu vom ramane in mijlocul strazii sau in mijlocul trotuarului.
Nu ne vom intrerupe niciodata interlocutorul, in cadrul unei discutii.
Autoprezentarea se obisnuieste frecvent, in diferite ocazii: intr-o societate mai numeroasa, la solicitarea unei vizite, la prezentarea in fata superiorului pe care inca nu l-ai cunoscut.
intr-un restaurant sau bar, barbatul va intra mereu primul.
Cand stranutam, tusim sau cascam, se pune intotdeauna mana la gura, indiferent de distanta sau de relatia pe care o avem cu o persoana. Este indicat sa purtam mereu la noi servetele sau batista.
La intrarea in mijloacele de transport in comun, intai sunt lasati sa iasa afara cei care coboara, dupa care vor intra ceilalti pasageri.
La masa, se va aplica „Regula gheisei”: Nu suflati in mancare/ceai/cafea! Asteptati sa se raceasca!
De fiecare data cand o doamna se ridica de la masa sau se asaza, toti barbatii trebuie sa se ridice odata cu ea.
O doamna nu va intra niciodata singura intr-un bar sau local in care se vand cu predilectie bauturi acoolice.
Barbatul este prezentat femeii, cel mai tanar celui mai in varsta, iar gradul mai mic celui superior.
in mijloacele de transport in comun: Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si ii va oferi locul de langa geam. Daca exista doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare. Niciodata nu o va parasi, grabindu-se sa prinda un loc liber cand se iveste ocazia.
A nu raspunde la gestul celui care intinde mana este in sine o ofensa, chiar mai grava decat cea de a nu saluta.
Punctualitatea, atunci cand suntem invitati la masa este deosebit de importanta.
Nu asezati coatele pe masa! Daca folositi doar o mana, asezati-o in poala.
intotdeauna, salutul trebuie insotit de un zambet. Cand salutam trebuie sa-l privim in ochi pe cel salutat, nu salutam o persoana stand cu spatele catre persoana respectiva sau privind spre cer sau pamant.
Nu vorbiti cu gura plina! Mestecati cu gura inchisa! Multumiti chelnerului cand va serveste!
Cum se taie mancarea din farfurie: Bucata de mancare trebuie taiata exact langa furculita. in plus, se taie numai pentru o inghititura, nu se fac „soldatei”.
Nu vorbiti la telefon in timpul mesei. Daca primiti un apel foarte important, trebuie sa va scuzati si sa va ridicati de la masa.
Nu salutam tinand mainile in buzunare sau cu gura plina. Nu salutam facand gesturi ample, nefireşti.
Dupa ce terminati de mancat, nu impingeti farfuria spre coltul mesei! Asteptati sa vina chelnerul sa o ia.
Nu se apeleaza oamenii la telefon inainte de 10 dimineata, intre orele 13-17 si dupa ora 21, cu exceptia celor apropiati, carora le stiti programul.
O convorbire conventionala nu trebuie sa depaseasca 5 minute!
Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea
Ambalajul unui dar este foarte important.
Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital.
Nu salutam grabit şi cu aerul ca suntem preocupati de ceva.
Baietii trebuie sa-şi scoata caciula de pe cap cand saluta. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Buna ziua!”, „Buna seara!” , „Buna dimineata!”. intre prieteni sau colegi se folosesc de regula „Buna!”, „Salut!” Niciodata nu vom saluta o persoana mai in varsta cu „Buna!” sau „Salut!”
Se saluta cu „Buna dimineata!” pana la ora 11 dimineata, cu „ Buna ziua !” dupa ora 11 şi pana la lasarea serii, iar apoi cu „Buna seara!”
Cand se intoneaza imnul de stat in locuri publice, ne ridicam in picioare, luam o pozitie decenta, baietii işi scot caciulile şi se asculta in perfecta linişte.
Pretul de pe cadouri va fi inlaturat cu grija. Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. Cartea nu se atinge!
Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos.
Florile primite trebuie asezate imediat intr-un vas cu apa.
Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca este prea scump, ca nu trebuia sau mai rau, ca nu-i place, nu-i trebuie, ca nu-l poate accepta.
Cand distanta sau zgomotul nu ne permit sa salutam verbal, atunci salutam printr-o uşoara inclinare a capului.
Baietii saluta primii fetele, barbatii saluta primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere saluta persoanele mai in varsta. Cand intram intr-o incapere ii salutam pe cei aflati deja acolo. Cand ne prezentam unui grup salutam primii. Dupa ce ne salutam, nu intrerupem discutia in care sunt antrenati membrii grupului.
intotdeauna cel care merge il saluta pe cel care sta pe loc, iar cel care se afla intr-o maşina pe cel care este pieton, dar intotdeauna, nu trebuie sa ne sfiim sa salutam primii, chiar daca regula cere sa fim salutati. A saluta este o dovada de politete. A aştepta sa fii salutat este o dovada de impolitete.
Barbatul va merge intotdeauna la marginea dinspre strada a trotuarului, in momentul in care merge alaturi de o femeie sau mai multe femei. Daca sunt doi barbati si o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
intotdeauna se intreaba unde este toaleta si nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.
„O femeie nu poate fi lovita nici macar cu o floare!”, nici macar in gluma si nici nu se poate insinua lovirea unei femei, arata ziarulunirea.