Una din cele mai valoroase bijuterii din lume are o poveste impresionanta. Roy Spencer, un baiat de 12 ani din Queensland, Australia, gaseste in 1938 o piatra neagra care parea a fi un simplu cristal negru.

Timp de mai bine de 9 ani, familia o foloseste in casa pentru a opri usile. Abia cand Harry Spencer, tatal copilului, a aflat ca safirele pot fi gasite in toate culorile curcubeului (mai putin cele rosii, acelea fiind rubine), si-a dat seama ca poate obtine o avere, gasind cumparatorul potrivit.

Astfel, afland de safirul scos la vanzare, bijutierul armean Harry Kazanjian a calatorit din Los Angeles in Queensland, oferindu-i minerului 18.000 de dolari (185.000 de dolari in valoarea actuala).

Convins ca sub forma bruta a pietrei se afla ceva mai pretios, Kazanjian a decis sa taie safirul, gasind astfel inauntru modelul unei stele cu sase colturi, care poate fi vazut privind safirul cu o singura sursa de lumina deasupra capului. Chiar daca a trebuit sa sacrifice 423 de carate taind piatra, valoarea de dupa a safirului stea era de 1 milion de dolari in 1949.

“The Black Star of Queensland”, cum a fost numit pretiosul safir, a fost transformat intr-un pandativ incadrat de 35 de diamante, valoarea lui actuala fiind de aproape 80 de milioane de dolari, arata a1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.