Un diamant unicat a fost descoperit in miezul Pamantului, iar cercetatorii cred ca acesta joaca un rol geochimic important in mantaua Pamantului, el putand ajuta la generarea unei cantitati substantiale de caldura in zona in care se afla.
Cercetarile oamenilor de stiinta de la Universitatea Nevada din Las Vegas, Statele Unite au descoperit intr-o mina din Botswana un mineral care este imposibil de gasit pe suprafata planetei noastre.
Diamantul denumit davemaoit dupa geofizicianul Ho-kwang (Dave) Mao, este primul exemplar de perovskit de silicat de calciu de inalta presiune (CaSiO3) descoperit vreodata pe Pamant, potrivit Live Science.
Acest nou tip de diamant are o structura cristalina care se formeaza numai in conditii de presiuni si temperaturi ridicate, in mantaua Pamantului, stratul solid care se gaseste intre nucleul exterior si crusta.
Davemoitul a fost de mult timp asteptat sa fie un mineral abundent si important din punct de vedere geochimic din mantaua Terrei. Dar oamenii de stiinta nu au gasit vreodata dovada existentei sale pana acum, deoarece el se descompune in alte minerale atunci cand se misca spre suprafata terestra si presiunea scade.
Cel mai puternic material din lume! Este de 40 de ori mai dur decat diamantul
Cu toate astea, analiza unui diamant dintr-o mina din Botswana, care s-a format la aproximativ 660 de kilometri sub suprafata Pamantului, a dezvaluit o mostra de davemoit intacta. ”Descoperirea davemaoitului a fost o surpriza”, a spus Oliver Tschauner, mineralog la Universitatea Nevada si autorul principal al studiului. Esantionul de diamant avea o dimensiune de doar cativa micrometri.