Acasă World Descoperire fara precedent! Cel mai rezistent material din lume: este mai subtire...

Descoperire fara precedent! Cel mai rezistent material din lume: este mai subtire decat o foaie de hartie, dar dur ca diamantul! Poate opri gloantele!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Universitatea City din New York au obtinut un material la fel de rezistent ca armura, care sa poata opri gloantele. Cel mai rezistent material din lume este extrem de subtire si comod la purtare. Secretul este grafenul, un material foarte subtire, care este format din straturi de atomi de carbon legati intre ei. Un strat de grafen este de un milion de ori mai subtire ca o foaie de hartie, insa extrem de rezistent.

Insa daca aplicam doua straturi de grafen, unul peste altul, vom obtine diamen, un nou material, care poate fi la fel de tare ca diamantul. O haina facuta dintr-un asemenea material ar fi asemeni unei armuri si ar putea opri gloantele.

Este interesant insa ca diamenul se intareste numai atunci cand doua straturi de grafen sunt puse unul deasupra celuilalt. Daca sunt folosite mai multe straturi de grafen, fenomenul de intarire nu mai apare.

Un singur strat de grafen se numeste grafit si se simte moale la atingere. Cand sunt unite doua straturi de grafit si se aplica presiune pe ele, atunci materialul devine extrem de tare, ca un diamant.

Diamenul va putea fi folosit pentru confectionarea de imbracaminte de protectie, indispensabila mai ales soldatilor care lupta pe front.

Grafenul a fost descoperit de savantii rusi Geim si Novoselov, care au primit si premiul Nobel si care locuiesc in Marea Britanie. Are si proprietati electrice deosebite si este extrem de rezistent: benzile de grafen sunt de doua sute de ori mai rezistente decat otelul.

In plus, grafenul are o conductivitate termica excelenta si este aproape transparent. in revista Science a fost descris un experiment: pe de o parte a membranei de grafen au plasat vodca, apoi prin membrana trecea numai apa, lasand pe cealalta parte alcoolul care cu fiecare ora doar se intarea. Aceste materiale au inceput deja sa schimbe lumea, noteaza adevarul.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos