Carbinul (carbon acetilenic liniar) a fost descris pentru prima data in 1885 de catre Adolf von Baeyer, insa de abia dupa 50 de ani de studii oamenii de știinta au reușit sa il produca. Materialul are o duritate de doua ori mai mare decat a grafenului și de 40 de ori mai mare decat a celui mai dur diamant existent. Acesta este un derivat al carbonului, fiind un lant uni-dimensional de atomi de carbon, legati intre ei.

Tocmai aceasta structura il facea foarte instabil, cel putin pana acum, cand cercetatorii de la Universitatea din Viena au reușit sa il faca nu doar stabil, ci și utilizabil, cu ajutorul grafenului. Mai exact, austriecii au introdus mai multe bucati de grafen in structura carbinului, pentru a-l impiedica sa se descompuna. in urma testelor s-au putut inlantui peste 6.400 de atomi, lucru remarcabil. Fara inserarea grafenului nimeni nu reușise sa treaca de 100 de atomi, scrie cunoastelumea.

Un material atat de puternic iși va gasi cu siguranta multe intrebuintari in dispozitivele viitoare, sustin dezvoltatorii sai : „Proprietatile mecanice și electronice ale Carbinului sunt exceptionale. Acestea sugereaza o multitudine de noi posibilitati pentru proiectarea dispozitivelor nano-electronicelor”, a declarat Angel Rubio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.