Cap Limpede

Utile

Cele mai frecvente greseli gramaticale! Vezi cum stai cu limba romana!

Tu vorbesti si scrii corect? Ca sa te verifici, iata un scurt indreptar al celor mai frecvente greseli de exprimare scrisă şi orală în limba română!

La inceputul si la sfarsitul cuvintelor se foloseste numai i, precum si in cuvintele derivate cu prefixe, daca i este prima litera din radacina (reinnoire, neintrebat). Asadar, participiul si gerunziul verbelor respecta aceeasi regula: coborat-coborand etc.

greseli frecvente limba romana

Anul 1993 a marcat momentul trecerii de la ortografia sint la ortografia sunt, dar si revenirea la scrierea cu a in interiorul cuvintelor (cu exceptiile de rigoare). Desi aceasta schimbare a fost si continua sa fie dezbatuta de catre lingvisti, normele actuale impun forma de scriere sunt (care se pronunta insa sint). in orice caz, forma sant este total eronata!

invata limba romana si greselile repetateSubstantivele masculine primesc la forma de plural articulat cu articol hotarat doi i (sau trei, in cazul cuvintelor ca geamgiii, fiii, copiii). Atunci cand asezam adjectivul inaintea substantivului, el preia forma articulata: cedrii impunatori, dar impunatorii cedri. in sintagma niste parametri importanti, articolul este nehotarat (niste), motiv pentru care toate cuvintele se scriu cu un singur i.

Pagini: 1 2

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-94048").on("click", function(){ $(".com-click-id-94048").show(); $(".disqus-thread-94048").show(); $(".com-but-94048").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});