Acasă Utile Cele mai frecvente greseli gramaticale! Vezi cum stai cu limba romana!

Cele mai frecvente greseli gramaticale! Vezi cum stai cu limba romana!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In constructiile afirmative, singurele adverbe restrictive utilizabile sunt numai si doar. Forma decat este corecta exclusiv in constructiile negative.

O data este o constructie gramaticala formata din numeralul o (una) si substantivul data („caz, ocazie, situatie in care se petrece un eveniment”) si indica o enumerare (o data, de doua ori).Odata este adverb, si are mai multe sensuri: „candva/odinioara”, „simultan/concomitent”.

Desi sunt asemanatoare, cele doua constructii sus-mentionate se folosesc in situatii diferite. Numai este un adverb restrictiv, cu functie de delimitare, si are acelasi sens ca adverbul doar: numai/doar ea a fost invitata (nu si alte persoane); pot sta pe la tine numai/doar o ora (nu mai multe). in constructia gramaticala nu mai, cele doua elemente sunt autonome, nu fiind o negatie, iar mai indicând in acest caz incetarea actiunii exprimate de verb: mai stiu = inca stiu, continui sa stiu; nu mai stiu = am incetat sa stiu. Asadar, alaturi de forma verbala negativa nu stiu, elementul gramatical mai subliniaza faptul ca inainte am stiut.

Dupa si de pe sunt prepozitii cu sensuri total diferite. Desi este uneori recunoscut ca regionalism inlocuitor al constructiei prepozitionale de pe (preluand implicit sensul acesteia), dupa (uneori dupe) este o forma generatoare de confuzie, neplacuta auzului si de provenienta discutabila, motiv pentru care trebuie evitata in astfel de situatii.

 

in toate exemplele prezentate mai sus avem propozitii subordonate atributive. in primele doua exemple, pe care este complement direct, la fel ca si revista, prietenul la care se refera, in cazul acuzativ, motiv pentru care este necesara folosirea prepozitiei pe.

in ultimele doua cazuri, care are rol de subiect, la fel ca substantivele la care se refera. Fiind, asadar, in cazul nominativ, nu necesita alaturarea prepozitiei pe. Revista care am citit-o este o exprimare lacunara, nonsensica si implicit incorecta.

Infinitivul verbului este a placea, iar modul conditional-optativ se formeaza cu verbul auxiliar a avea (in acest caz, ar) si cu infinitivul.

Se foloseste fii doar la modul imperativ afirmativ (fii cuminte) si la modul conjunctiv afirmativ sau negativ (sa fii serios / sa nu fii ingrijorat). In toate celelalte situatii, se foloseste forma de infinitiv, fi.

Forma de imperativ negativ de la persoana a II-a singular se construieste cu infinitivul verbului: nu pleca, nu dormi, nu veni. Asadar, pentru verbul din exemplul de mai sus vom avea forma de imperativ negat nu face.

Sursa: Secretele