Acasă Stirile zilei Arma cu care Romania vrea sa spulbere inamicii! Nimeni nu poate scapa...

Arma cu care Romania vrea sa spulbere inamicii! Nimeni nu poate scapa de presiunea uriasa si temperatura de peste 2.000 de grade degajata de o asemenea arma!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Armata romana a testat prima arma termobarica facuta vreodata in Romania. Dispozitivul de tragere foloseste munitie creata dintr-un amestec de explozibil si combustibil. La impact, presiunea uriasa si caldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio sansa inamicului. Arma si-a dovedit eficacitatea, dar e cale lunga pana cand va intra in dotarea soldatilor romani. Decizia sta la sefii din aparare.

Efectele loviturii cu incarcatura termobarica sunt letale. Nimeni nu poate scapa de presiunea uriasa si temperatura de peste 2.000 de grade degajata de amestecul de explozibil si combustibil.

„Suprapresiune de un bar la 10 metri distanta. 15-16 bari in centru. Nu e prin explozie, e prin presiune”, spune Gabriel Epure, comandantul Centrului de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN.

Arma pe care militarii romani au testat-o este prima de acest gen facuta in Romania. Cu ea se poate trage de pe umar sau poate fi atasata pe un vehicul de transport.

„Tagaciul e aici. Pe sistem de pistol. Trage trei lovituri una dupa alta. E suficienta o suprapresiune ca sa sparga timpanele, iar daca esti surd, esti scos din lupta”, spune comandantul.

Departamentul de cercetare din armata a testat deja arma termobarica. Urmatorul pas este omologarea si fabricarea ei. Opt tari au declarat ca mai detin astfel de arme. Printre ele – Statele Unite, Rusia, China, Israel si Bulgaria.

Soldatii din Departamentul de cercetare al ministerului au inventat si un cort special in care cei contaminati biologic pot fi tratati.

Ideea a aparut in 2014, cand un barbat care ar fi fost infectat cu Ebola trebuia transportat intre spitale.

„Modulul este gandit saa asigure protectie pacientilor in cazul unui atac biologic. Toata suprafata este de 8 metri patrati. Poate fi echipat cu aparatura medicala, iar pacientul poate fi transportat aici pret de 10 ore”, relateaza Digi24.

Aerul care intra este filtrat. La fel si cel scos din zona contaminata.

„Tot ce iese, iese aer curat afara. Toata contaminarea ramane in interiorul acestui modul”, spune Ciprian tau, de la Centrul de Cercetare stiintifica pentru Aparare CBRN.

Armata spera ca cele doua inventii sa fie fabricate in serie. Banii ar trebui sa vina de la Ministerul Economiei, cel care coordoneaza si detine fabricile de armament din Romania. Cercetatorii din armata au fabricat in ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip. Putine proiecte au primit insa finantare pentru a fi puse in practica in Romania.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos