Acasă World Premiera revolutionara in lumea medicala! Americanii au dat unda verde unui tratament...

Premiera revolutionara in lumea medicala! Americanii au dat unda verde unui tratament care tinteste tumorile canceroase!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Agentia americana pentru alimente si medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat unda verde marti comercializarii unui prim medicament anticancer care tinteste tumorile cu profil genetic specific si nu organul afectat.

”Pana in prezent, FDA a aprobat terapii impotriva cancerului in functie de organul afectat initial, cum ar fi de exemplu plamanul sau sanul”, a explicat dr. Richard Pazdur, director interimar pentru produse hematologice si oncologice la centrul pentru evaluarea medicamentelor al FDA.

”Acum am aprobat un tratament pe baza de biomarkeri ai tumorii si nu ai organului afectat”, a explicat el intr-un comunicat citat miercuri de AFP.

Medicamentul, Keytruda (pembrolizumab), produs de laboratoarele Merck, este un imunoterapeutic si poate fi utilizat pentru a trata tumori la copii si adulti care nu pot fi operati si care au caracteristici genetice specifice detectabile prin biomarkeri.

Acest tratament poate fi aplicat si la pacienti cu cancer colorectal care a continuat sa avanseze dupa chimioterapie.

Tumorile vizate de Keytruda sunt purtatoare ale unor caracteristici genetice numite MSI-H si dMMR. Acestea afecteaza frecvent colonul, tesuturile endometriale (ovar) si gastrointestinale.

Aceste tipuri de cancer afecteaza, de asemenea, sanii, prostata, vezica urinara si glanda tiroida, a precizat FDA.

FDA a aprobat acest medicament dupa o procedura accelerata, care se aplica in cazul medicamentelor necesare pentru a trata boli incurabile impotriva carora nu exista nicio alternativa si daca molecula noua s-a dovedit suficient de eficace in studiile clinice.

Keytruda apartine unei noi clase de medicamente anticancer care neutralizeaza o proteina numita PD-1, utilizata de celulele tumorale pentru a scapa de atacurile sistemului imunitar.

Sursa: Agerpres