Acasă Cultura Calendar Ortodox Boboteaza, una dintre cele mai importante sarbatori pentru credinciosi! Este ziua in...

Boboteaza, una dintre cele mai importante sarbatori pentru credinciosi! Este ziua in care fetele isi viseaza alesul si se prezice viitorul in noul an!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Boboteaza este sarbatorita pe 6 ianuarie si, impreuna cu ziua Sfantului Ioan Botezatorul, praznuit pe 7 ianuarie, marcheaza finalul perioadei de 12 zile a sarbatorilor de iarna, care incep in Ajunul Craciunului. De Boboteaza si de Sfantul Ioan, in functie de fiecare zona a tarii, se colinda, se fac farmece, se prezice viitorul in noul an, fetele pun busuioc sub perna ca sa isi viseze ursitul, iar barbatii se intrec inot pentru a scoate crucea aruncata de preot in apa.

Boboteaza reprezinta o sarbatoare importanta pentru crestinii ortodocsi si catolici. Catolicii sarbatoresc pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizeaza anuntarea nasterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirna si tamaie, iar ortodocsii celebreaza botezul Mantuitorului in apele Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul.

in curtea Catedralei Patriarhale au fost amplasate, pentru Boboteza, 24 de vase mari, cu o capacitate de 12.000 de litri de apa de la izvorul din Parcul „Gradina Maicii Domnului” al Resedintei Patriarhale.

De asemenea, in fata Catedralei Patriarhale a fost inaltata o cruce din cetina de brad, impodobita cu flori si busuioc.

La Constanta, aproximativ zece mii de credinciosi sunt asteptati la ceremonia religioasa de Boboteaza care va avea loc pe faleza Cazinoului. Apa sfintita a fost imbuteliata in 150.000 de sticle care au fost asezate pe faleza in forma de Cruce, inca de vineri, fiind pazite de jandarmi.

Sambata, de la ora 8.40, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, iar de la ora 11.15 se va porni in procesiune de Boboteaza, de la Catedrala pana la Cazinoul Constanta.

incepand cu ora 12.00, IPS Teodosie, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, va oficia slujba de Sfintire Mare a apei pe faleza Cazinoului. La sfarsitul acesteia, iPS Teodosie va arunca trei cruci in apele marii, ce simbolizeaza Aratarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Acestea vor fi aduse la mal de tineri care vor sari in apa pentru recuperarea crucilor.

Preotii vor arunca cruci in apa si la Braila si Galati, acestea urmand a fi recuperate de credinciosii inscrisi si pregatiti pentru acest moment.

La Galati, doua cruci de gheata au fost pregatite in camera frigorifica a unei firme pentru a fi duse pe Faleza Dunarii, unde va fi oficiata slujba de Boboteaza, continunandu-se astfel o traditie veche din zona, cand in trecut, fiind foarte frig, crucile erau realizate direct din gheata care se forma pe Dunare.

Obiceiuri si traditii