Acasă Cultura Calendar Ortodox Boboteaza, una dintre cele mai importante sarbatori pentru credinciosi! Este ziua in...

Boboteaza, una dintre cele mai importante sarbatori pentru credinciosi! Este ziua in care fetele isi viseaza alesul si se prezice viitorul in noul an!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dupa Boboteaza, in ziua de 7 ianuarie, se sarbatoreste Sfantul Ioan Botezatorul.

Se spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion, oamenii trebuie sa se stropeasca cu agheasma, pentru a fi feriti de boli in timpul anului. De asemenea, conform traditiei populare, se spune ca dupa Sfantul Ion „se boteaza gerul”, adica temperaturile incep sa creasca.

De Sfantul Ioan, exista obiceiul numit „Udatul Ionilor”. in Bucovina de exemplu, in trecut, se punea un brad impodobit la portile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar acestia dadeau o petrecere.

in Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtati prin sat pana la rau, unde erau botezati.

Sfantul Ioan mai este numit si inaintemergatorul, pentru ca este cel care a anuntat venirea lui Hristos. Parintii lui sunt preotul Zaharia si Elisabeta, care erau rude cu parintii Fecioarei Maria, Ioachim si Ana.

Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia ca sotia sa va naste un fiu la batranete si se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru si a ramas mut pana cand Elisabeta a nascut.

Potrivit invataturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Sotia fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit sa i se taie capul lui Ioan Botezatorul, din ura, la un ospat de ziua lui Irod.

Sursa: News.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos