Acasă Cultura Calendar Ortodox Boboteaza, una dintre cele mai importante sarbatori pentru credinciosi! Este ziua in...

Boboteaza, una dintre cele mai importante sarbatori pentru credinciosi! Este ziua in care fetele isi viseaza alesul si se prezice viitorul in noul an!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit traditiei populare, in noaptea de Boboteaza, fetele tinere isi leaga pe inelar un fir rosu de matase, pun o ramurica de busuioc sub perna si isi viseaza ursitul. De asemenea, se spune ca fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza se vor marita in acel an. Se mai crede ca animalele din grajd vorbesc la miezul noptii inainte de ziua de Boboteaza despre locurile unde sunt ascunse comorile. De Boboteaza nu se spala rufe, sunt interzise certurile in casa si nu se imprumuta nimic.

Un alt obicei mai este intrecerea barbatilor inot dupa cruce. Preotul arunca o cruce in apa si mai multi barbati se arunca pentru a o aduce inapoi. Primul care ajunge la cruce primeste binecuvantarea preotului si se considera ca va avea noroc tot restul anului. in trecut, barbatul care aducea crucea la mal primea daruri de la domnitorul tarii.

in unele sate, in trecut, femeile se adunau in grupuri mari, la una dintre ele acasa, si aduceau mancare si bautura, cantau si dansau. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care le apareau in cale, ii duceau la rau si ii amenintau cu aruncatul in apa.

in alte zone ale lumii, traditiile si obiceiurile de Boboteaza sunt diferite.

in Franta, pe vremuri se gatea „la galette des rois”, o placinta care se impartea, potrivit obiceiului, in tot atatea felii cati oameni erau la masa si una in plus, denumita „a Bunului Dumnezeu” sau „a Fecioarei”, care era data primului sarac.

in prezent se ascunde o figurina, sub forma unui rege mag, in interiorul placintei, iar acela dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.

in Olanda si in Belgia se prepara un desert cu crema de migdale, in care se ascunde o figurina sub forma unui mag, la fel ca in Franta. Membrul cel mai tanar din familie se aseaza sub masa si alege feliile, iar cel desemnat rege al zilei isi alege si o regina. Pe timpul zilei, copiii merg cu steaua din casa in casa pentru a primi dulciuri si mandarine.

Sfantul Ioan Botezatorul

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos