Acasă Stirile zilei Tech Aplicatia romaneasca care te-ar putea salva in caz de cutremur!

Aplicatia romaneasca care te-ar putea salva in caz de cutremur!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aplicatia Seismo creata de doi tineri romani ce promite sa ne salveze in caz de cutremur a fost prezentata la evenimentul Innovation Labs 2015.

Romania este zguduita constant de cutremure – unele mai serioase decat altele – dar ce s-ar intampla in cazul unui cutremur masiv, ca cel din 1977?

Aceasta problema si-a pus-o Andrei Dorian Duma, student la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Impreuna cu colegul sau, Dragos Corlatescu, a gandit aplicatia Seismo.

Seismo, spune el, ar putea sa-ti salveze viata in cazul unui cutremur si functioneaza dupa un principiu simplu. Ea se bazeaza pe faptul ca seisemele iau nastere in zona Vrancea, iar pana ajung sa fie resimtite si in restul tarii, exista o intarziere de cateva zeci de secunde.

Aplicatia Seismo ii avertizeaza pe utilizatori in momentul in care a fost produs cutremurul. In acest fel, nu mai exista senzatia de panica creata de ”zguduiala”, iar persoanele se pot adaposti si pot fi pregatiti pentru seism.

”Din cauza faptului ca unda seismica ajunge in orase precum Iasi, Bucuresti, Constanta, cu o intarziere de 40 de secunde, noi putem trimite, electronic, foarte repede alarma, asa ca putem sa oferim intre 15 si 25 de secunde, in functie de locul in care se afla utilizatorii. Astfel, ei vor putea sa prevada evenimentul, sa se astepte la el si sa se puna la adapost”, a declarat Andrei Dorian Duma, pentru Playtech.

Deocamdata, aplicatia este inca in stadiul de proiect, dar tinerii au planuri sa colaboreze cu Institutul National de Fizica a Pamantului, pentru a fi siguri de datele pe care le transmite aplicatia. Pana atunci, ei pot instala seismografe in zonele cu cea mai mare probabilitate de a fi epicentrul cutremurelor.

”Cei de la Institut ne pot oferi un grad de precizie mai mare pentru ca au echipamente specializate. Am discutat deja cu unul dintre directorii de la IFP si s-a declarat interesat, dar vrea sa vada ce oferim”, a mai declarat el.

In prima faza, notificarile vor fi trimise in format ”push”, pentru smartphone-uri, dar este un plan ca si persoanele care nu au telefoane inteligente sa poata fi avertizati prin SMS.

”Cred ca marele pericol in caz de cutremur este panica: faptul ca nu te astepti, faptul ca dormi, faptul ca mai dureaza 20 de secunde pana te dezmeticesti. Noi vrem sa trezim oamenii din somn, sa stie ca vine cutremurul, sa se duca la un toc de usa si sa astepte linistiti. Planuim sa integram si o componenta educationala: sa invatam oamenii cum sa reactioneze in caz de cutremur”, a mai spus tanarul.

Aplicatia va fi disponibila pentru Android si iOS, cel mai probabil contra cost, sau in schimbul unui abonament lunar. Utilizatorii vor putea decide singuri intesitatea la care vor dori sa fie avertizati ca se produce un cutremur.

Sursa: playtech.ro

Citeste caplimpede