Acasă Stirile zilei Stiinta Inteligenta artificiala ne ia fata! Un computer creat de Google a invatat...

Inteligenta artificiala ne ia fata! Un computer creat de Google a invatat singur sa joace mai multe jocuri video!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un computer creat de Google a invatat singur sa joace 49 de jocuri video, fiind cel putin la fel de bun ca un jucator uman.

Cercetatorii de la Google DeepMind au declarat ca este pentru prima data cand un sistem informatic a invatat singur sa stapaneasca si sa execute o serie de sarcini complexe.

Studiul a fost publicat in revista Nature.

„Pana in prezent, sistemele capabile de autoinvatare au fost folosite doar pentru probleme relativ simple. Pentru prima data in lume, am folosit un astfel de sistem intr-un mediu perceptiv bogat pentru a executa sarcini care sunt greu de realizat de oameni”, a declarat Demis Hassabis, vicepresedinte al departamentului de inginerie din cadrul DeepMind.

Companiile din domeniul tehnologiei informatiei investesc masiv in inteligenta artificiala. In 2014, Google a cumparat DeepMind Technologies pentru peste 618 milioane de dolari.

Computerele au mai reusit sa joace jocuri complexe si in trecut. Deep Blue, un computer creat de IBM, capabil sa joace sah, l-a invins pe campionul mondial Garry Kasparov intr-un meci organizat in 1997.

Totusi, Deep Blue fusese preprogramat cu un fel de manual de instructiuni care i-a oferit expertiza necesara in a excela la jocul de sah.

Computerul DeepMind foloseste un program, pe care compania il defineste ca fiind un „agent”, care contine doar o informatie de baza inainte de a i se oferi un joc video pe care sa-l joace.

„Singura informatie pe care am oferit-o sistemului au fost pixelii de pe ecran si ideea ca trebuie sa obtina un scor cat mai mare. Sistemul a trebuit sa rezolve restul de unul singur”, a explicat Hassabis.

Cercetatorii i-au prezentat computerului 49 de jocuri video, de la unele clasice, precum Space Invaders si Pong, la jocuri de box si tenis create pe platforma Atari si jocul 3D de curse de masini Enduro.

In cazul a 29 dintre jocuri, performantele sistemului informatic au fost comparabile sau mai bune decat cele ale unui jucator uman experimentat. In cazul jocurilor Video Pinball, Boxing si Breakout, performantele sale le-au depasit cu mult pe cele ale unui profesionist uman, dar a avut rezultate proaste in cazul jocurilor Pac-Man, Private Eye si Montezuma’s Revenge.

„Pe de-o parte, pare penibil, in sensul ca vorbim despre niste jocuri din anii 1980 si se pot scrie solutii informatice foarte rapid pentru a juca repede si bine aceste jocuri. Dar ce este important este ca avem un sistem informatic care poate invata ce sa faca bazandu-se doar pe ceea ce percepe, adica pixelii. Acelasi sistem poate juca 49 de jocuri diferite fara nicio programare preliminara. Practic, i se ofera un nou joc, un nou ecran si isi da seama singur, dupa cateva ore de joc, ce sa faca”, a declarat Demis Hassabis.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede