Acasă Stirile zilei O noua INTELEGERE TELEFONICA intre Merkel, Putin, Hollande si Porosenko!

O noua INTELEGERE TELEFONICA intre Merkel, Putin, Hollande si Porosenko!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Moscova, Berlinul, Kievul si Parisul au denuntat incalcarile pactului de pace semnat la Minsk. Presedintele rus Vladimir Putin, liderul ucrainean Petro Porosenko, seful statului francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au discutat la telefon o noua intelegere.

Potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat deLe Figaro, cei patru oficiali au convenit „sa puna in aplicare, cu rigurozitate, toate prevederile pactului de pace semnat la Minsk”.

Acordul prevede incetarea focului in tot estul separatist al Ucrainei, fara nicio exceptie, retragerea armamentului greu, monitorizarea de catre OSCE a acestor masuri, precum si accelerarea procesului de eliberare a prizonierilor.

In comunicatul citat se mai arata ca ministrii de Externe ai tarilor din „formatul Normandia” (Germania, Ucraina, Rusia si Franta – n. red.) vor discuta, in cursul zilei de joi, pentru a definitiva mecanismele de monitorizare a acordului din 12 februarie.

Duminica, la ora 00:00, a intrat in vigoare, in estul Ucrainei, armistitiul convenit de liderii german, francez, ucrainean si rus, la Minsk, in Belarus. Armistitiul este, insa, fragil.

Intr-un oras, luptele au fost mai grele ca oricand. La Debalteve, cateva mii de soldati si voluntari ucraineni au fost inconjurati de separatistii care foloseau echipamente militare rusesti si bombardati atat de intens incat au fost nevoiti sa se predea.

Occidentul a acuzat in mai multe randuri Rusia ca furnizeaza arme rebelilor din Ucraina, chiar si dupa semnarea acordului, iar pactul pentru pace este in pericol.

Rusia a negat mereu implicarea sa in conflictul separatist.

Sursa: ziare.com

Citeste caplimpede