Acasă Stirile zilei VIDEO: Matase din panza paianjenului tesator sferic

VIDEO: Matase din panza paianjenului tesator sferic

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un britanic si un american din industria modei au pornit in cautarea aproape nebuneasca a celui mai fin material din lume. Dupa patru ani, 1,2 milioane de paianjeni adunati manual si un total de 80 de oameni care au contribuit la productie, pelerina aurie rezultata se apropie cel mai mult de dezideratul lor.

Viermii de matase din China domina autoritar productia celui mai fin material folosit in industria textila la scara larga. Tehnica exista in Asia de mai bine de 5.000 de ani si, cu exceptia unor experimente cu totul iesite din comun precum cel al lui Simon Peers si Nicholas Godley, nu exista prea multe exemple de textile fine obtinute din alt fel de matase.

Cu toate astea, in 1709, francezul Francois-Xavier Bon de Sain Hilare a incercat sa teasa pentru prima data un material din panza paianjenului tesator sferic auriu din Africa. Se spunea ca fibra secretata de arahnida poate fi transformata intr-un material chiar mai fin decat matasea conventionala, iar francezul a si demonstrat-o dupa ce i-a croit lui Ludovic al XVI-lea o colectie intreaga de imbracaminte. Rezultatul sau, unic pana atunci cel putin pentru Europa, nu a mai fost reprodus pana in secolul al XIX-lea, dar pana in prezent din pacate, nu s-a pastrat nici macar o portiune de material.

Pentru a incepe lucrul, strainii au inceput sa studieze viata paianjenului Nephila madagascariensis. Mai mare decat masculul, cu o dimensiune de pana la 5 cm (fara intinderea picioarelor), femela se ocupa exclusiv de intinderea panzelor de culoare aurie in timpul anotimpului ploios. Raportat la dimensiunile arahnidei, firul este mai rezistent decat otelul si suporta o extindere de 40% de la a dimensiunilor initiale. In ciuda eforturilor, spre deosebire de viermii de matase, paianjenii nu pot fi crescuti in captivitate. De aceea, ei sunt prinsi si fixati pana cand panza este extrasa manual de catre una din persoanele special pregatite.

In 2009 s-a vazut primul rezultat, un sal tesut din firele galbene de panza, brodat cu motive traditionale din Madagascar. Trei ani mai tarziu, cei doi colaboratori au prezentat o pelerina chiar mai elaborata care a fost expusa in cadrul Muzeului American de Istorie Naturala si Victoria & Albert Museum din Londra.

Pentru pelerina tesuta manual, Simon Peers si Nicholas Godley au antrenat 80 de persoane pentru colectarea panzelor pe parcursul unui efort de patru ani. Special pregatiti pentru a manipula paianjenii, localnicii au prins in total 1,2 milioane de femele Nephila, le-au tinut pentru a extrage intre 30 si 50m de fir si le-au eliberat inapoi in salbaticie. O singura ata din tesatura are nevoie de toarcerea a 96 de fire de panza, iar pentru broderii nu mai putin de 24. Creatia finala este cu atat mai rara cu cat 28 de grame de matase sunt obtinute prin „mulgerea” a 23.000 de paianjeni, iar pelerina cantareste in total 1,5 kg.

Uite aici Video: