Un britanic si un american din industria modei au pornit in cautarea aproape nebuneasca a celui mai fin material din lume. Dupa patru ani, 1,2 milioane de paianjeni adunati manual si un total de 80 de oameni care au contribuit la productie, pelerina aurie rezultata se apropie cel mai mult de dezideratul lor.

Viermii de matase din China domina autoritar productia celui mai fin material folosit in industria textila la scara larga. Tehnica exista in Asia de mai bine de 5.000 de ani si, cu exceptia unor experimente cu totul iesite din comun precum cel al lui Simon Peers si Nicholas Godley, nu exista prea multe exemple de textile fine obtinute din alt fel de matase.

Cu toate astea, in 1709, francezul Francois-Xavier Bon de Sain Hilare a incercat sa teasa pentru prima data un material din panza paianjenului tesator sferic auriu din Africa. Se spunea ca fibra secretata de arahnida poate fi transformata intr-un material chiar mai fin decat matasea conventionala, iar francezul a si demonstrat-o dupa ce i-a croit lui Ludovic al XVI-lea o colectie intreaga de imbracaminte. Rezultatul sau, unic pana atunci cel putin pentru Europa, nu a mai fost reprodus pana in secolul al XIX-lea, dar pana in prezent din pacate, nu s-a pastrat nici macar o portiune de material.

Pentru a incepe lucrul, strainii au inceput sa studieze viata paianjenului Nephila madagascariensis. Mai mare decat masculul, cu o dimensiune de pana la 5 cm (fara intinderea picioarelor), femela se ocupa exclusiv de intinderea panzelor de culoare aurie in timpul anotimpului ploios. Raportat la dimensiunile arahnidei, firul este mai rezistent decat otelul si suporta o extindere de 40% de la a dimensiunilor initiale. In ciuda eforturilor, spre deosebire de viermii de matase, paianjenii nu pot fi crescuti in captivitate. De aceea, ei sunt prinsi si fixati pana cand panza este extrasa manual de catre una din persoanele special pregatite.

In 2009 s-a vazut primul rezultat, un sal tesut din firele galbene de panza, brodat cu motive traditionale din Madagascar. Trei ani mai tarziu, cei doi colaboratori au prezentat o pelerina chiar mai elaborata care a fost expusa in cadrul Muzeului American de Istorie Naturala si Victoria & Albert Museum din Londra.

Pentru pelerina tesuta manual, Simon Peers si Nicholas Godley au antrenat 80 de persoane pentru colectarea panzelor pe parcursul unui efort de patru ani. Special pregatiti pentru a manipula paianjenii, localnicii au prins in total 1,2 milioane de femele Nephila, le-au tinut pentru a extrage intre 30 si 50m de fir si le-au eliberat inapoi in salbaticie. O singura ata din tesatura are nevoie de toarcerea a 96 de fire de panza, iar pentru broderii nu mai putin de 24. Creatia finala este cu atat mai rara cu cat 28 de grame de matase sunt obtinute prin „mulgerea” a 23.000 de paianjeni, iar pelerina cantareste in total 1,5 kg.

Uite aici Video:

1 COMENTARIU

  1. Multe din procesele amttinie mai sus le-am invatat cand studiam Legea Atractiei (Abraham Hicks, Jane Roberts Seth , Napoleon Hill, etc) si pot spune ca mi-au schimbat viata. De asemena rezonez foarte mult cu ceea ce ati spus in leg. cu planul pe care viata il are pentru noi si cred ca din perspectiva pe care o avem nu intotdeauna, dorintele noastre sunt in armonie cu Sursa. Unele dorinte pot veni ca rezultat al ununi conflict de egouri, sau din dorinta de a fii mai superior, sau de a primi aprobarea celor din jur. Toate acestea sunt alimentate de ego si de sentimente negative (care nu sunt in armonie cu Fiinta) si deci puterea lor magnetica este mica in consecinta e foarte putin probabil ca dorinta sa se materializeze, lucru care duce la si mai multa frustrare. E foarte importatn sa fii in armonie cu viata, doar atunci lucrurile pe care le vrei cu adevarat se vor maniferta in experianta ta Q: Cum as putea sa particip la niste cursuri / o tabara de Reiki? Am vazut articolul cu tabara de la Orastioara (aproape de mine) si mi-ar fii placut sa iau parte la o astfel de experienta. Eu sunt din Deva Multumeeeesc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.