Acasă Stirile zilei Stiinta VIDEO. Agentia Spatiala Rusa a pierdut o racheta la iesirea in spatiu

VIDEO. Agentia Spatiala Rusa a pierdut o racheta la iesirea in spatiu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Agentia Spatiala rusa a anuntat prabusirea unei rachete de tip Proton-M, lansata de la Baikonur pentru a amplasa pe orbita satelitul european de comunicatii Express-AM4R. Un reprezentant al Roscosmos, Agentia spatiala rusa, a precizat ca racheta ar fi luat foc in straturile superioare ale atmosferei, potrivit ITAR-Tass.

„Fragmente din racheta ar putea cadea la sol. O zona de impact este in curs sa fie stabilita”, a declarat oficialul. Potrivit unor date furnizate de acesta, motorul celei de a treia trepte a rachetei s-a oprit la altitudinea de 161 de kilometri, din cauza devierii rachetei de la traiectorie. „A fost eroare de unghi”, a spus el.

Componente toxice ale combustibilului rachetei, care au ramas in treapta a treia a acesteia, si unitatea Briz-M probabil ca au luat foc in straturile dense ale atmosferei. Satelitii din seria Exress au fost asigurati pentru suma de 2,5 miliarde de ruble (52,4 milioane de euro).

Contactul cu racheta a fost pierdut dupa secunda 540 de la lansare. Unitatea de propulsie a rachetei de tip Proton-M s-a oprit in timpul separarii treptelor a doua si a treia, a declarat un oficial din cadrul Agentiei pentru Itar-Tass.
„Contactul cu racheta a fost pierdut in secunda a 540-a de la lansare”, a precizat el, adaugand ca „varful nu s-a separat de racheta”. A treia treapta a motorului rachetelor de tip Proton este fabricata de compania de design KB Chimavtomatika (CADB) cu sediul la Voronej.

Racheta urma sa plaseze pe orbita cel mai avansat satelit de comunicatii din seria Express, al treilea lansat in 2014.

Esecul plasarii satelitului Express-AM4R pe orbita a fost provocata de o situatie anormala, a declarat vineri, Irina Zubareva, directorul biroului de presa al Roscosmos. „Membri ai unei comisii de stat analizeaza in prezent date telemetrice, pentru a afla cauzele”, a spus ea.

Fragmente de racheta ar putea cadea in zone necunoscute, a declarat anterior o sursa din cadrul industriei spatiale ruse pentru Itar-Tass. „In orice caz, fragmente din racheta de tip Proton-M nu au cazut la Baikonur sau pe teritoriul Kazahstanului”, a spus sursa citata.