Acasă Stirile zilei Declinul unei mari puteri spatiale. Esecurile programului cosmic rus se inmultesc

Declinul unei mari puteri spatiale. Esecurile programului cosmic rus se inmultesc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O racheta de tip Proton-M, lansata de la Baikonur pentru a amplasa pe orbita satelitul european de comunicatii Express-AM4R, a luat foc in straturile superioare ale atmosferei, dupa care a cazut, a anuntat, astazi, Roscosmos, Agentia spatiala rusa.

O comisie speciala investigheaza cauza acestui esec. „Pana la finalizarea cercetarilor, lansarile de rachete Proton vor fi suspendate”, anunta un oficial Roscosmos, citat de  Interfax.

Urmatoarea lansare a Proton – M de la Baikonur era programata pentru 20 iunie.

” Cel mai probabil , va trebui sa decalam programul. Astfel, dupa un accident similat produs anul trecut, lansarile de rachete Proton M au fost reluate abia peste doua luni” , – a reamintin reprezentantul Agentiei Spatiale ruse.

Se pare ca schimbarea conducerii Roscosmos si a restructurarilor din industrie nu au influentat in bine activitatea Agentiei, iar seria de accidente si esecuri continua.

Proton-M racheta

Conform estimarilor din presa , din 2010 bugetul Rusiei a pierdut peste o jumatate de miliard de dolari din cauza lansarilor esuate.

Cel mai mare accident anterior a avut loc pe 2 iulie 2013 , cand racheta purtatoare Proton – M cu trei sateliti de navigatie Glonass – M, lansata de la „cosmodromul” Baikonur, a cazut dupa primul minut de zbor.

In februarie a avut loc un alt accident la lansarea rachetei „Zenit – 3SL” purtatoarea satelitului Intelsat – 27.

Pe 7 august 2012, lansarea rachetei purtatoare Proton – M, care urma sa plaseze pe orbita un satelit rusesc de comunicatii Express – MD2  si unul indonezian – Telkom-3 a fost oprita din cauza unei disfunctii  a blocului de lansare Briz – M.

Pe 23 decembrie 2011 a cazut satelitul de comunicatii cu dubla utilizare (militara si civile) Meridian. El trebuia sa fie plasat pe orbita de catre naveta Soyuz – 2.1B, lansata de la cosmodromul Plesetsk.

Pe 24 august acelasi an, dupa lansarea unei noi nave de marfa Progress M – 12M, a avut loc o defectiune in sistemul de propulsie, fapt care a dus la oprirea de urgenta a lansarii.

Alte astfel de probleme au avut unitatile militara Geo – IK – 2, misiunea pe Marte Phobos-Grunt, pierderea a trei sateliti Glonass – M etc.

Dupa cum s-a dovedit, Roscosmos incheia polite de asigurare doar pentru proiectele „unice”, de aceea, pierderile financiare inregistrate au obligat Kremlinul sa ia masuri.

In octombrie 2013 , premierul rus Dmitri Medvedev a numit un nou  sef la Roscosmos, pe Oleg Ostapenko. A fost inlocuit si seful cosmodromului Baikonur, iar recent, personalul Agentiei Spatiala a fost consolidat cu fosti angajati ai Ministerului de Interne.

Accidentul de pe 15 mai a avut loc intr-un moment in care expertii din intreaga lume discuta despre posibila incetare a cooperarii in industria spatiala intre Rusia si SUA. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu a ratat momentul sa nu comenteze ironic despre faptul ca astronautii americani de acum inainte vor fi lansati pe orbita cu ajutorul unor „trambuline”.

Totusi, chiar si specialistii rusi recunosc ramanerea in urma a Roscosmos. Agentia spatiala rusa continua sa exploateze rachete dezvoltate in anii 1960, in timp ce SUA, in urmatorii zece ani, va lansa unele proiecte avansate, inclusiv nave spatiale create de companii private.