Acasă Sanatate Acum ai totul la indemana ca sa invingi FUMATUL! Scapa si tu...

Acum ai totul la indemana ca sa invingi FUMATUL! Scapa si tu de acest VICIU chiar ACUM!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai eficienta metoda de a invinge fumatul, in care sansele de reusita se pot dubla sau chiar tripla este metoda de consiliere medicala, pentru a te ajuta in timpul procesului de renuntat la fumat.

„Conditia de aur pentru a te lasa de fumat este o combinatie intre medicina si consiliere”, este de parere Yvonne Hunt, director de program la departamentul de cercetare privind controlul tutunului de la Institutul National de Cancer al Statelor Unite, scrie Business Insider.

Exista doua optiuni recunoscute pentru renuntarea la fumat:

Terapii de substituire a nicotinei

Multi fumatori devin dependenti de nicotina, dupa care se confrunta cu sevrajul cand incearca sa renunte. Aceste produse, pe care Hunt le considera cele mai bune pentru cei care fumeaza 10 sau mai multe tigari pe zi, ajuta la ameliorarea simptomelor de sevraj prin degajarea de nicotina in organism.

Terapiile de substituire a nicotinei pot avea forma de plasturi, gume, tablete, inhalatori, spray-uri nazale, deci tot ce ramane de facut este sa alegi ce tip de produs este cel mai confortabil, spune Hunt. De fapt, aceste produse sunt in mod special eficiente cand sunt combinate. De exemplu, poti purta un plasture de nicotina pentru nivelul de baza de nevoie, iar in cazul unei nevoi puternice de a fuma (cand toti ceilalti fumeaza sau daca ai obiceiul de a fuma pe drumul spre casa), acela e momentul in care sa iti maresti doza de nicotina cu o tableta sau o guma de mestecat.

Un farmacist, doctor sau consilier te poate ajuta sa determini exact in ce fel sa folosesti aceste produse in mod sigur si eficient.

Produse fara nicotina

Denumirile generice pentru aceste tipuri de produse sunt vareniclina si bupropiona, dar sunt cunoscute si sub numele de Chantix, Wellbutrin si Zyban. Acestea ar trebui prescrise de un doctor, care poate determina, cu ajutorul tau, modalitatea de a le combina cu produse cu nicotina.

Aceste medicamente actioneaza asupra neurotransmitatorilor din creier pentru a bloca anumite sisteme de recompensa, inclusiv efectele de recompensa ale nicotinei.

„Daca cineva le foloseste cand vrea sa renunte la fumat si fumeaza o tigara, nu va simti aceeasi placere ca in cazul in care nu ar lua aceste medicamente”, explica Hunt. „Acest lucru ajuta la reducerea poftei si a dorintei de a fuma”.

Hipnoza, terapia prin laser, acupunctura si tigarile electronice

Din punctul de vedere al cercetarilor stiintitfice si al testelor clinice, acestea nu sunt considerate „tratamente bazate pe dovezi”, spune Yvonne Hunt.

Cat despre tigarile electronice, folosite destul de mult in locul modalitatilor traditionale de a renunta la fumat, „nu numai ca nu stim daca au succes, dar nici macar nu cunoastem suficient despre ele pentru a sti daca sunt sigure sau nu”.

Sfatul lui Hunt este limitarea la metodele care s-au dovedit eficiente pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la viciu: terapii de inlocuire a nicotinei, vareniclina, bupropionul si consilerea.

Recomandarea de a alege o combinatie intre medicamente si consiliere pentru a renunta la fumat este dovedita si de statistici. Potrivit datelor Departamentului pentru Sanatate si Servicii Publice din Stat, rata estimata de renuntat la fumat in cadrul celor care au folosit doar medicamente este de 22 la suta, in timp ce in cazul celor care au apelat si la medicamente si la consiliere rata a sarit la aproximativ 28 la suta.

Asemenea medicamentelor, si consilierea apare sub mai multe forme, cel putin pentru cetatenii Statelor Unite:o linie telefonica speciala, prin care poti vorbi si stabili un plan cu un specialist, sistemul de mesaje prin telefon SmokefreeTXT, sustinut de guvernul SUA, prin care doritorii sunt alertati prin SMS privind trucuri si recomandari pentru renuntarea la viciu, si consilierea fata in fata.

Orice modalitate de consiliere pe care o alegi, rezultatele apar in functie de cat efort depui, dar si de cata sustinere primesti, mai mentioneaza Hunt.

Sursa: mediafax.ro