Un neurochirurg care a „citit” creierele a peste 15.000 de romani: „Tinerii vor totul acum! si buf! Atac cerebral”

Raw Life and Style

Profesorul doctor Radu Mircea Gorgan, seful Clinicii de Neurochirurgie si directorul medical al spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni“ din Capitala vorbeste intr-un interviu pentru adevarul despre faptul ca numarul tinerilor care sufera accidente vasculare cerebrale a crescut mult in ultimii ani. Una dintre explicatii este ca organismul lor nu este adaptat tuturor responsabilitatilor care li se pun in carca prea devreme.

Categoric, romanii au acces mai usor la investigatii, diagnosticul se pune mai repede, numarul neurochirurgilor si al centrelor de neurochirurgie a crescut, deci rezolvam mai multe cazuri. inainte, cred ca mureau foarte multi fara sa fie diagnosticati, mai ales cei cu tumori cerebrale, fie la neurologie, fie la psihiatrie. Nu erau nici RMN (n. r. – rezonanta magnetica nucleara), nici computer tomograf. Pe masura ce aceste mijloace de investigatie rapida, eficienta si foarte performanta s-au raspandit in tara, normal ca numarul de cazuri a crescut.

Asta in principal. si nu cred ca, raportat la perioada de acum 15-20 de ani, numarul de cancere, de exemplu, este mai mare. Dar este mai bine tratat. Iar dovada este ca peste varsta de 50 de ani, 40% din tumorile cerebrale sunt metastaze cerebrale. Deci cancerul primar a fost mai bine tratat, supravietuirea a fost mai lunga si a avut timp sa faca si metastaze cerebrale. Operam din ce in ce mai multe metastaze cerebrale pentru ca altadata, un om operat de cancer de plamani murea in sase luni.

Acum e tratat, iradiat, traieste doi-trei ani si in timpul asta creste riscul de metastaza. Exista un tropism (n. r. – tendinta de orientare) pentru anumite cancere, adica, de exemplu, cancerul pulmonar, cel de prostata sau cel de san metastazeaza cu predilectie in creier sau in coloana vertebrala. Dar in ceea ce priveste atacul cerebral ati observat o crestere a numarului cazurilor? Da, dar aici ne impartim cumva atributiile cu colegii de la neurologie. Fiecare incearca sa realizeze cat mai multe pentru pacienti. Eu zic ca noi, chirurgii, am face mai multe.

Neurologii spun ca totusi de ei tine accidentul vascular ischemic sau hemoragic, stroke-ul, cum i se mai zice. Eu cred ca ar trebui sa traim impreuna, neurologii cu neurochirurgii, in aceeasi cladire si ca nu este normal sa fie despartita printr-un gard cea mai mare clinica de neurochirurgie de cea mai buna clinica de neurologie in patologia vasculara.

Click pe aceeasi tema:  TIGARETA ELECTRONICA e plina de virusi! Vezi ce tip de virusi poate transmite!

Statisticile europene cu privire la accidentul vascular cerebral in randul tinerilor, chiar si de 20 de ani, arata o crestere ingrijoratoare. Ati observat-o si dumneavoastra? Pana la urma, si colegul nostru de breasla, Catalin Striblea, pe care l-ati operat, are numai 35 de ani… Da, exista o escaladare a accidentului vascular la tineri, fie ca este ischemic, fie ca este hemoragic. Iar aceasta escaladare se potriveste cu faptul ca tinerii n-au rabdare. Vor totul. Acum. Repede! Exista niste etape in care organismul se adapteaza nu numai la o anumita profunzime a profesiunii, la o anumita calitate, la un anumit efort, ci mai ales la o anumita raspundere. Raspunderea incepe sa devina, ca sa zic asa, palpabila, de la o anumita varsta.

Probabil dupa 40 de ani, la barbati. Cuvintele astea de ordine pe care le auziti si in politica, si in economie: „Sa promovam tinerii“, „Sa dam credit tinerei generatii“ mie mi se par foarte riscante si hazardate. Nu ca nu iubesc tinerii, nu ca nu le apreciez calitatile. Tanarul are o imensa capacitate de efort. Ceea ce se uita este ca tineretea este o alta rasa, el simte altfel, vrea sa traiasca altfel. Are extraprofesional alte valori, alte dorinte. El nu vrea, de fapt, decat beneficiile postului, adica bani, faima si nu vrea sa stie ca 500 de oameni depind de el.

Ca el nu vrea nici nevasta si copil, el vrea sa plece in drum spre mare cantand. si din acest conflict apare stresul… Deci stresul e problema reala la tineri… Desi tanarul e sanatos tun, pe el il doare capul, ameteste, are asa-numitele atacuri de panica. Omul intra in perioada de surmenaj, incearca sa combata stresul cu energizante, de exemplu, ca sa nu adoarma la distractie. Bea, ca sa se trezeasca a doua zi sa ajunga la serviciu, cantitati mari de cafea. si dupa trei luni, in care ai uitat sa mananci, sa te hidratezi, sa dormi cum trebuie, cat esti de tanar, buf! Ai baut a cincea cafea sau ai luat al saptelea energizant, iti creste tensiunea si-i suficient. Tanarul nu are colaterale circulatorii.

Click pe aceeasi tema:  Te inconjoara la tot pasul dar nu stii ce beneficii are asupra ta! Vezi terapiile si semnificatiile culorii albastru!

Ce sunt astea? Pai, omul, cu varsta, dezvolta si niste cai colaterale. Adica se deschid niste artere care altfel stau linistite. Ateroscleroza asta cateodata face si bine. Ca daca nu pot sa-mping mult pe o singura cale ferata, mai fac cateva devieri. Organismul se protejeaza. Sunt ca niste paraie pe care curge numai un firicel de apa. Ploua o data, se umfla, se face ditamai raul si muta satul. Asa si arterele adultului – ele se deschid, pentru ca pe teava principala nu poate sa treaca destul sange si se mai deschid cateva paraiase, ca un sistem de irigatie, cu mai multe canale.

Tanarul, in schimb, are un canal mare si drept. in momentul in care-i creste tensiunea, alea care la adult se deschid incet-incet si se dilata, la el se deschid dintr-o data. E ca si cum ar veni apa cu o presiune foarte mare pe o teava mica. Asa patesc tinerii. Obositi, nervi, cafea noaptea si buf! Ajunge o data. Daca viitura asta mare ar fi putut sa se piarda, asa, pe colaterale, pe alte canale, era perfect. Dar alea erau mici. Care este perioada critica in care un pacient cu atac cerebral trebuie sa ajunga la neurolog sau neurochirurg? Idealul este sa ajunga in 12 ore.

Dar eu am mai spus-o: pentru accidentul vascular cerebral trebuie organizata o retea ca aceea pentru tratamentul infarctului miocardic. Deci centre de urgenta la care sa fie adusi pacientii cu salvari dedicate acestor pacienti si care sa beneficieze de interventie rapida. Structura e facuta deja. Mai trebuie doar destinate salvari si nominalizate spitale unde au neurologie si neurochirurgie ca lumea. Pentru ca exista doua etape: una este de tentativa de recalibrare si revascularizare administrand anticoagulante sau cateterizare, printre altele. si unde treaba este mai serioasa, adica s-a facut ditamai cheagul de sange in creier, atunci sa chemam un neurochirurg care sa scoata cheagul, sa opreasca sangerarea, sa inchida artera rupta si gata. si-am salva mii de oameni. si in infarctul cerebral se pot face multe.

spre