Acasă Life Dezvoltare Personala Cum sa comunici cu oamenii la care intotdeauna totul este „rau”!

Cum sa comunici cu oamenii la care intotdeauna totul este „rau”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Omul, confruntandu-se cu unele probleme de viata, se dezvolta, obtine anumite cunostinte si devine mai bun. Insa, exista oameni care se concentreaza prea mult pe problemele lor: sunt mereu nemultumiti, nefericiti si tristi, la ei totul in viata este rau si chiar daca e bine – e doar o neintelegere si oricum va fi rau.

Ce modele de comportament au aceste persoane?

1.Manipularea cu scopul de a obtine confirmarea ca “totul e rau”

La inceput nedorind, iar apoi cu cresterea amplitudinii emotiilor, declara ca „nu exista nici o scapare.“ La toate variantele de rezolvare a problemei pe care i le propui, omul iti raspunde imediat “Nu”, fara sa incerce macar.

De ce se intampla acest lucru?

De multe ori inconstient, aceste persoane obtin atentia si permisiunea sa nu faca nimic. si pentru ca fiecare are constiinta, intr-un moment de singuratate persoana incepe sa inteleaga ca pur si simplu nu face nimic cu viata sa si ca solutionarea problemei necesita prea mult efort.

Comunicand cu cineva si obtinand confirmarea ca totul e rau, aceasta persoana poate merge linistita acasa si fara mustrari de constiinta sa traiasca dupa scenariul sau. si-a varsat asupra ta toata negativitatea, s-a incarcat de energie si poate trai in continuare destul de bine.

2.Manipularea in scopul de auto-afirmare.

De exemplu, aceasta persoana se intalneste cu tine si te intreaba despre viata. La un moment dat ii spui despre o realizare sau despre ceva pozitiv care ti s-a intamplat in viata. Iar ea vine cu frazele: „vezi cat de norocos esti“, „vezi cum te ajuta“, „vezi ce sot (sotie, prieten, tata) ai“, „esti norocos, ai o casa, un loc de munca, masina etc”).

incepi sa te simti vinovat. Pentru ce? De ce? in rezultatul unor astfel de conversatii ti-e frica sa impartasesti ceva din viata ta si atunci iti reamintesti involuntar ceva rau din viata, ca sa nu iesi in evidenta.

De ce se intampla acest lucru?

Din nou, omul inconstient incearca sa-ti arate ca victoriile si realizarile tale – nu sunt pe merit. in acest mod isi afirma Eu-l sau, accentueaza teoria „nedreptatii globale“, isi scoate orice responsabilitate pentru viata sa personala si pozitia in cadrul acesteia.

3. Manipulatorul pe nume “Rau”

Aceasta persoana este destul de inteligenta, nu se pozitioneaza deschis ca o victima. Deseori persoana reactioneaza la cerere sau observatie cu fraza “doar sunt rau, ce vrei de la mine?”. in relatii aceasta persoana iti poate spune: “cu mine nu va iesi nimic, sunt anormal, sau “mai bine sa fiu singur(a), pentru ca nimeni nu va putea iubi o persoana ca mine”.

De ce se intampla acest lucru?

Aceasta persoana de multe ori se pozitioneaza ca victima a unei iubiri neimpartasite, a circumstantelor, relatiilor proaste dintre parinti. Ea nu pretinde in mod deschis mila, reactioneaza agresiv la compasiune sincera, dar repeta in mod constant ca e „rea“. Astfel, obtine confirmarea unicitatii sale si, din nou, isi scoate toate responsabilitatile pentru relatie. La urma urmei, doar ti-a spus ca este rau! Tu esti de vina. Ai fost avertizat. si, are dreptate, intr-adevar te-a avertizat.

Cum te comporti cu astfel de oameni?

Ultimul caz demonstreaza foarte bine jocul din triunghiul lui Karpman. Conform acestei teorii, comunicarea are loc conform distributiei rolurilor: salvatorul – persecutorul – victima. Daca comunici cu o „victima“, atunci vei avea rolul de „salvator“, iar societatea, viata sau circumstantele devin „persecutor“.

Pentru a rezolva situatia este important sa-ti recunosti rolul si sa doresti sa iesi din joc.

Pentru aceasta puneti intrebarile:

– de ce am nevoie de aceasta persoana?

– ce obtin comunicand cu ea?

– cum mi-as dori sa comunic cu aceasta persoana?

– cum pot realiza aceasta comunicare in alt mod?

– sunt gata sa-mi pierd fortele pentru a rezolva problemele altei persoane? De ce i-as asculta povestea?

Cel mai important lucru in aceasta comunicare – este onestitatea fata de tine insuti. Doar recunoscandu-ti dorintele de „salvator“ (de exemplu), este posibil sa elimini acest rol si sa iesi din scenariu.

Sursa: relatii.net