Acasă Sanatate Avertismentul unui cunoscut neurochirurg: „Tinerii vor totul acum! si buf! Atac cerebral”

Avertismentul unui cunoscut neurochirurg: „Tinerii vor totul acum! si buf! Atac cerebral”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Profesorul doctor Radu Mircea Gorgan, seful Clinicii de Neurochirurgie si directorul medical al spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni“ din Capitala vorbeste intr-un interviu pentru adevarul.ro despre faptul ca numarul tinerilor care sufera accidente vasculare cerebrale a crescut mult in ultimii ani. Una dintre explicatii este ca organismul lor nu este adaptat tuturor responsabilitatilor care li se pun in carca prea devreme.

Categoric, romanii au acces mai usor la investigatii, diagnosticul se pune mai repede, numarul neurochirurgilor si al centrelor de neurochirurgie a crescut, deci rezolvam mai multe cazuri. inainte, cred ca mureau foarte multi fara sa fie diagnosticati, mai ales cei cu tumori cerebrale, fie la neurologie, fie la psihiatrie. Nu erau nici RMN (n. r. – rezonanta magnetica nucleara), nici computer tomograf. Pe masura ce aceste mijloace de investigatie rapida, eficienta si foarte performanta s-au raspandit in tara, normal ca numarul de cazuri a crescut.

Asta in principal. si nu cred ca, raportat la perioada de acum 15-20 de ani, numarul de cancere, de exemplu, este mai mare. Dar este mai bine tratat. Iar dovada este ca peste varsta de 50 de ani, 40% din tumorile cerebrale sunt metastaze cerebrale. Deci cancerul primar a fost mai bine tratat, supravietuirea a fost mai lunga si a avut timp sa faca si metastaze cerebrale. Operam din ce in ce mai multe metastaze cerebrale pentru ca altadata, un om operat de cancer de plamani murea in sase luni.

Acum e tratat, iradiat, traieste doi-trei ani si in timpul asta creste riscul de metastaza. Exista un tropism (n. r. – tendinta de orientare) pentru anumite cancere, adica, de exemplu, cancerul pulmonar, cel de prostata sau cel de san metastazeaza cu predilectie in creier sau in coloana vertebrala. Dar in ceea ce priveste atacul cerebral ati observat o crestere a numarului cazurilor? Da, dar aici ne impartim cumva atributiile cu colegii de la neurologie. Fiecare incearca sa realizeze cat mai multe pentru pacienti. Eu zic ca noi, chirurgii, am face mai multe.

Neurologii spun ca totusi de ei tine accidentul vascular ischemic sau hemoragic, stroke-ul, cum i se mai zice. Eu cred ca ar trebui sa traim impreuna, neurologii cu neurochirurgii, in aceeasi cladire si ca nu este normal sa fie despartita printr-un gard cea mai mare clinica de neurochirurgie de cea mai buna clinica de neurologie in patologia vasculara.

Statisticile europene cu privire la accidentul vascular cerebral in randul tinerilor, chiar si de 20 de ani, arata o crestere ingrijoratoare. Ati observat-o si dumneavoastra? Pana la urma, si colegul nostru de breasla, Catalin Striblea, pe care l-ati operat, are numai 35 de ani… Da, exista o escaladare a accidentului vascular la tineri, fie ca este ischemic, fie ca este hemoragic. Iar aceasta escaladare se potriveste cu faptul ca tinerii n-au rabdare. Vor totul. Acum. Repede! Exista niste etape in care organismul se adapteaza nu numai la o anumita profunzime a profesiunii, la o anumita calitate, la un anumit efort, ci mai ales la o anumita raspundere. Raspunderea incepe sa devina, ca sa zic asa, palpabila, de la o anumita varsta.

Probabil dupa 40 de ani, la barbati. Cuvintele astea de ordine pe care le auziti si in politica, si in economie: „Sa promovam tinerii“, „Sa dam credit tinerei generatii“ mie mi se par foarte riscante si hazardate. Nu ca nu iubesc tinerii, nu ca nu le apreciez calitatile. Tanarul are o imensa capacitate de efort. Ceea ce se uita este ca tineretea este o alta rasa, el simte altfel, vrea sa traiasca altfel. Are extraprofesional alte valori, alte dorinte. El nu vrea, de fapt, decat beneficiile postului, adica bani, faima si nu vrea sa stie ca 500 de oameni depind de el.

Ca el nu vrea nici nevasta si copil, el vrea sa plece in drum spre mare cantand. si din acest conflict apare stresul… Deci stresul e problema reala la tineri… Desi tanarul e sanatos tun, pe el il doare capul, ameteste, are asa-numitele atacuri de panica. Omul intra in perioada de surmenaj, incearca sa combata stresul cu energizante, de exemplu, ca sa nu adoarma la distractie. Bea, ca sa se trezeasca a doua zi sa ajunga la serviciu, cantitati mari de cafea. si dupa trei luni, in care ai uitat sa mananci, sa te hidratezi, sa dormi cum trebuie, cat esti de tanar, buf! Ai baut a cincea cafea sau ai luat al saptelea energizant, iti creste tensiunea si-i suficient.

Tanarul nu are colaterale circulatorii.