Acasă Sanatate Avertismentul unui cunoscut neurochirurg: „Tinerii vor totul acum! si buf! Atac cerebral”

Avertismentul unui cunoscut neurochirurg: „Tinerii vor totul acum! si buf! Atac cerebral”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ce sunt astea? Pai, omul, cu varsta, dezvolta si niste cai colaterale. Adica se deschid niste artere care altfel stau linistite. Ateroscleroza asta cateodata face si bine. Ca daca nu pot sa-mping mult pe o singura cale ferata, mai fac cateva devieri. Organismul se protejeaza. Sunt ca niste paraie pe care curge numai un firicel de apa. Ploua o data, se umfla, se face ditamai raul si muta satul. Asa si arterele adultului – ele se deschid, pentru ca pe teava principala nu poate sa treaca destul sange si se mai deschid cateva paraiase, ca un sistem de irigatie, cu mai multe canale.

Tanarul, in schimb, are un canal mare si drept. in momentul in care-i creste tensiunea, alea care la adult se deschid incet-incet si se dilata, la el se deschid dintr-o data. E ca si cum ar veni apa cu o presiune foarte mare pe o teava mica. Asa patesc tinerii. Obositi, nervi, cafea noaptea si buf! Ajunge o data. Daca viitura asta mare ar fi putut sa se piarda, asa, pe colaterale, pe alte canale, era perfect. Dar alea erau mici. Care este perioada critica in care un pacient cu atac cerebral trebuie sa ajunga la neurolog sau neurochirurg? Idealul este sa ajunga in 12 ore.

Dar eu am mai spus-o: pentru accidentul vascular cerebral trebuie organizata o retea ca aceea pentru tratamentul infarctului miocardic. Deci centre de urgenta la care sa fie adusi pacientii cu salvari dedicate acestor pacienti si care sa beneficieze de interventie rapida. Structura e facuta deja. Mai trebuie doar destinate salvari si nominalizate spitale unde au neurologie si neurochirurgie ca lumea. Pentru ca exista doua etape: una este de tentativa de recalibrare si revascularizare administrand anticoagulante sau cateterizare, printre altele. si unde treaba este mai serioasa, adica s-a facut ditamai cheagul de sange in creier, atunci sa chemam un neurochirurg care sa scoata cheagul, sa opreasca sangerarea, sa inchida artera rupta si gata. si-am salva mii de oameni. si in infarctul cerebral se pot face multe.

sursa: adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos