Acasă Stirile zilei Un judet important din Romania isi schimba numele! „Este o reparatie istorica”!

Un judet important din Romania isi schimba numele! „Este o reparatie istorica”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un grup de initiativa, format din reprezentantii unor asociatii, ai autoritatilor judetene si locale, dar si parlamentari din toate partidele, s-a reunit sambata la Caracal pentru a propune adaugarea la numele judetului Olt a denumirii de Romanati, ca si reparatie istorica.

Din grupul de initiativa fac parte reprezentantii unor asociatii din Caracal, dar si prefectul judetului Olt, Silviu Neacsu, presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stanescu, alaturi de senatorii Paul Stanescu, Renica Diaconescu( ambii PSD), Simina Mirea (PNL) si deputatii social-democrati Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stanescu si Dan Ciocan.

De asemenea, initiativei de adaugare a numelui de Romanati la cel al judetului Olt au aderat si episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Sebastian.

Senatorul Paul Stanescu a afirmat ca modificarea numelui judetului in Olt-Romanati ar intari identitatea sa cultural-istorica, arata Gandul.info.

”Vreau ca aceasta intalnire sa nu fie politica sub nicio forma, ci una civica. De aceea am invitat si toti parlamentarii de Olt, senatori si deputati din toate partidele. Au venit o parte, dar cu totii sunt de acord cu demersul nostru. Ceea ce am inceput noi astazi este un proiect care ne-am dori sa aiba o finalitate. Totul a pornit de la o idee care s-a propagat in mintea multora dintre noi. Nu vrem sa schimbam denumirea judetului Olt, ci sa adaugam si Romanati. Eu cred este o chestiune profunda sa facem acest lucru pentru ca, in primul rand, vorbim de o reparatie morala pentru toti cei care au locuit intr-un judet cu o istorie importanta, atestat in 1496, pe timpul domnitorului Radu cel Mare. Eu cred ca identitatea cultural-istorica a judetului nostru se va intari foarte mult”, a afirmat parlamentarul.

El a adaugat ca schimbarea nu ii va afecta pe cetateni, in sensul ca acestia nu vor fi nevoiti sa-si schimbe actele de identitate sau numerele de inmatriculare ale autoturismelor.

”Am considerat ca este foarte important sa ne intalnim si cu colegii nostri parlamentari, indiferent de ce coloratura politica ar fi ei, pentru ca din punct de vedere tehnic sunt doua faze. Mai intai, un referendum pe care il convoaca presedintele Consiliului Judetean Olt. Apoi, daca referendumul e valid, urmeaza promovarea unei legi in Parlament cu noul nume al judetului, Olt-Romanati. Trebuie sa precizam in lege ca nu se vor schimba documentele cetatenilor, ci totul se va intampla atunci cand acestea vor expira. Avem nevoie de majoritatea in Parlament si nu va ascund ca si politic am cerut partidului din care fac parte sa-si dea acordul pentru acest lucru”, a spus Stanescu.

Demersul grupului de initiativa nu are nici oprelisti constitutionale, potrivit senatorului Stanescu.

”Eu si domnul deputat Iordache am fost la presedintele Curtii Constitutionale, domnul Valer Dorneanu, cu care am avut o discutie pe aceasta tema. Nu sunt probleme de constitutionalitate”, a mai spus el.

Dupa o perioada de informare a cetatenilor judetului, in aceasta toamna ar urma sa fie organizat un referendum pentru adoptarea noii denumiri. Ulterior, rezultatul plebiscitului se va concretiza intr-o lege pe care initiatorii vor sa o aprobe, pana la sfarsitul acestui an.

Cel care va chema oltenii la referendum este presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, acesta tinand sa precizeze ca demersul reprezinta doar o reparatie istorica si nu are alt substrat, iar cetatenii nu vor avea de suferit in vreun fel.

”Acum un an, cand am sarbatorit un anumit numar de ani de cand este atestat judetul Romanati, a reaparut aceasta idee. Eram in sala Teatrului National si s-a vorbit de o masura reparatorie prin adaugarea numelui de Romanati la Olt. De atunci am spus ca sunt de acord cu aceasta idee atat timp cat ea va capata o conotatie serioasa pe care s-o putem transforma intr-un referendum. Iata ca astazi, dupa mai multe intalniri la care am fost invitat si o serie de adrese, este prima intalnire serioasa, intr-un grup mai mare. Cred ca alaturi de noi, oamenii din Romanati, reprezentantii publici ai institutiilor si reprezentantii oamenilor din judetul Olt, la urmatoare intalnire a acestui grup de initiativa e nevoie sa adere si mai multi oameni din cultura si reprezentanti din partea cealalta a Oltului, din vechiul judet Olt. Este foarte important sa plecam cu ideea ca nu se schimba nimic, e vorba despre o reparatie istorica si despre adaugarea la numele actual a cuvantului Romanati. Nimeni nu trebuie sa incerce sa transforme aceste demers in altceva decat ceea ce trebuie sa fie”, a afirmat Oprescu.

Episcopia Slatinei si Romanatilor, modelul initiatorilor

Liderii din grupul de initiativa au luat drept exemplu experienta infiintarii unei episcopii noi in judetul Olt, care a preluat denumirea de ”Slatinei si Romanatilor”.

Episcopul Sebastian a explicat ca denumirea a venit ca urmare a unor solicitari din partea unor credinciosi din Caracal si Corabia.

”La inceput, cei care au infiintat episcopia aceasta au avut nedeplina inspiratie sa-i zica doar Episcopia Slatinei, ceea ce o reducea cel putin ca nume doar la orasul Slatina, ceea ce era nedrept. Eu nu sunt nici oltean si nici romanatean, vin din Muntenia si nu stiam nimic despre ce se intampla aici. Venind insa am reperat aceasta amaraciune, aceasta mahnire a dumneavoastra a celor din Romanati, faptul ca va disparut, intr-un fel, istoria, cultura si ati fost nedreptatiti prin suprimarea numelui acestuia din administratia publica. Lucrurile au capatat un anumit contur atunci cand am avut noi prima sedinta a adunarii noastre eparhiale, cand au venit oameni din Caracal si din Corabia si mi-au adus la cunostinta despre aceasta nedreptate si mi-au cerut ca macar noi ca Episcopie sa salvam numele de Romanati”, a afirmat Preasfintitul Sebastian.

”Ce s-a intamplat cu Romanatiul a fost pur si simplu un asasinat administrativ-teritorial”

Judetul Romanati a fost o unitate administrativa de ordinul intai din Regatul Romaniei, aflata in regiunea istorica Oltenia. Resedinta judetului era orasul Caracal. Judetul se afla in partea sud-vestica a Romaniei Mari, in sud-estul regiunii Oltenia. Judetul se invecina la vest cu judetul Dolj, la nord cu judetul Valcea, la est cu judetele Olt si Teleorman, iar la sud cu Bulgaria. Cuprindea partea de sud-est a actualului judet Dolj, partea central-sudica a actualului judet Olt si o mica parte din sud-vestul judetului Teleorman de astazi (comuna Islaz). Judetul a fost desfiintat odata cu reforma administrativa din 6 septembrie 1950.

Profesorul de istorie Dumitru Botar a explicat ca disparitia de pe harta Romaniei a judetului Romanati a reprezentat mai mult decat o nedreptate.

”De cate ori ma trezesc in fata unei mari nedreptati, reactionez si eu la fel de dur, dar ce s-a intamplat cu Romanatiul n-a mai fost o nedreptate, a fost pur si simplu un asasinat administrativ-teritorial. Pur si simplu, el a fost eliminat de pe harta administrativa a tarii, dar nu si din istorie, nu si din cultura, nu si din inimile noastre. Judetul a fost dintotdeauna unitatea administrativa de baza a tarilor Romane. A existat o scurta perioada cand Carol al II-lea a renuntat la judete si a infiintat tinuturile. Apoi, a venit anul 1950 pe care nu-l condamnam pentru ca atunci au disparut toate judetele. Romania a avut o noua harta administrativ teritoriala, dupa modelul sovietic cu regiuni si raioane. Ne-am bucurat apoi in 1968 cand «Fhurer-ul de la Scornicesti» (Nicolae Ceausescu – n.red.) a luat o hotarare de a se reveni la vechea impartire teritoriala, pe judete. insa, bucuria noastra a fost de scurta durata pentru ca Legea de organizare administrativ teritoriala a exclus 21 de judete, intre care si Roman, Campulung Muscel, Ramnicu Sarat, Sighisoara, Lugoj sau Romanati. Ne-am trezit ca judetul Romanati nu a mai fost. De atunci a inceput durerea noastra”, a afirmat Botar.