World

Cine este cu adevarat Emmanuel Macron, omul care a rasturnat sondajele din Franta?

Centristul proeuropean Emmanuel Macron si candidata Frontului National (FN, extrema dreapta), Marine Le Pen, s-au clasat duminica pe primele locuri in turul intai al alegerilor prezidentiale din Franta, marcand o respingere a partidelor traditionale, noteaza AFP.

Favorit al acestui duel final, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei in varsta de 39 de ani, o devanseaza cu 23-24% pe Marine Le Pen, 48 de ani, creditata cu 21,8-22% din voturi, potrivit estimarilor a trei sondaje de opinie.

Candidatul dreptei François Fillon, a carui campanie a fost afectata de scandalul presupuselor angajari fictive ale unor rude, s-a clasat la mica diferenta de candidatul stangii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % fata de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabila in ultimele zile de campanie.

Mai multi sustinatori ai lui François Fillon au cerut imediat ca in turul al doilea sa nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Candidatul socialist, Benoit Hamon, infrant drastic cu 6% din voturi potrivit sondajelor, a admis o „sanctiune istorica” pentru partidul sau si a cerut sa se voteze Macron.

Turul al doilea al prezidentialelor este prevazut la 7 mai cu preluarea functiei in scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate in iunie.

Cu ocazia turului intai, desfasurat pe fondul amenintarii teroriste, participarea s-a ridicat la circa 70%, unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului francez de Interne.

Sursa: Agerpres

Ultimele stiri

To Top