Acasă Stirile zilei Tunelul secret prin care planuia Ceausescu sa fuga a iesit la iveala!...

Tunelul secret prin care planuia Ceausescu sa fuga a iesit la iveala! Detalii din buncarul secret antiatomic al dictatorului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru prima data dupa Revolutia din 1989 autoritatile au decis sa deschida buncarul antiatomic, construit in secret in subsolul Palatului Primaverii din Bucuresti, unde familia Ceausescu s-ar fi refugiat in caz de bombardament sau atac chimic ori nuclear. Aceasta incapere se afla la aproape 10 metri sub pamant, intrarea fiind mascata de o usa capitonata.

Pentru a patrunde in subteran trebuie descuiata o usa metalica masiva, inchisa ermetic. Cele 17 trepte albe, de marmura, cordonul rosu care tine loc de balustrada si peretii bej, ornamentati, creeaza impresia coborarii spre o sala de ceremonii, arata Mediafax.

„Ne aflam acum la al doilea nivel al subsolului al Palatului Primaverii. Se afla undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pamantului, intr-o laterala a cladirii, din acest motiv incaperea are niste sisteme de ventilatie speciale in partea de sus a peretilor, foarte bine filtrata. Asta cumva se leaga de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceausescu, de otravirea prin sistemele de aerisire ale cladirilor pe care le folosea el in timpul regimului comunism. in primul rand ambele intrari spre aceasta sala sunt inchise de doua usi metalice foarte groase, strict ca sa pastreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se afla o cantitate foarte mare de beton pana aproape de nivelul solului. Din pacate, insa, nu se stie daca are un centru de plumb, alt element special sau termen de izolare special”, explica Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primaverii.

In centrul buncarului se afla o masa de lemn masiv, inconjurata de opt jilturi sculptate, iar de jur-imprejurul camerei se afla diverse cadouri primite de cuplul Ceausescu, cum ar fi un strung de mare precizie construit in Bulgaria, un tablou realizat din coarne de cerb sau un corn de vanatoare. in partea opusa scarii de intrare se afla o canapea, o masuta de lemn si inca doua jilturi, toate aflate langa usa care duce spre cea mai misterioasa parte a incaperii – coridorul secret de intrare in camera de refugiu.

„Nu exista foarte multe informatii oficiale sau informatii publice cu privire la acest buncar, iar de cele mai multe ori nu putem sa luam legatura cu persoane care sa ne poata spune despre ce s-a intamplat de fapt aici, fiindca foarte multe s-au facut in mare secret in momentul in care s-a construit acest palat”, spune Tudor Baican, care admite ca nimeni nu stie exact ce se afla in spatele acelor caramizi puse in graba si acoperite cu faianta, care au inceput sa cada in ultimii ani si sa scoata la lumina conturul a ceea ce pare a fi un pasaj secret.

Conform povestilor unora dintre angajatii familiei Ceausescu, acest culoar ducea spre un al doilea buncar, o camera de refugiu in care dictatorul s-ar fi putut ascunde o lunga perioada de timp si care avea legatura, de asemenea, cu un alt tunel secret care avea iesire spre zona lacului Floreasca. Acestia mai spun ca in momentul fugii lui Ceausescu tunelul ar fi fost zidit in mare graba pentru a-l impiedica pe dictator sa se ascunda aici si a-l determina, astfel, sa mearga spre o alta proprietate.

„Vizitarea acestui buncar se face in cadrul unui tur privat, care va fi disponibil foarte curand in cadrul muzeului nostru, va include alte cateva camere pe langa acesta si, de asemenea, va veni cu alte cateva privilegii pentru oaspetii care ne viziteaza, in cadrul tururilor private. Costul unui tur va fi de 200 de lei, iar privilegiile inseamna acordarea de multe informatii si discutii mult mai amanuntite cu ghizii nostrii, care au reusit sa acumuleze foarte multe informatii despre cuplul Ceausescu si pe care nu le prezinta intotdeauna in cadrul tururilor standard”, mai spune Baican.

buncar

Palatul, aflat pe bulevardul Primaverii din Bucuresti, la numarul 50, are 80 de incaperi. Aproape fiecare camera frapeaza prin lux, decoratiuni si obiecte de arta care mai de care mai sofisticate. La etajul unu al cladirii, candelabre uriase, cu picaturi sculptate in sticla de Murano, ne conduc spre apartamentul nuptial al sotilor Ceausescu.

„Dormitorul comun al cuplului Ceausescu, bineinteles, cel mai asteptat de oaspetii nostrii, este si ultimul dintre cele cinci care se viziteaza si, de departe, cel mai spectaculos, pentru ca include doua dintre pijamalele lor originale si un asternut de pat original. Avand in vedere ca Palatul Primaverii a fost resedinta lor principala in toti cei 24 de ani ai regimului este dormitorul pe care cuplul Ceausescu il folosea in fiecare seara, cu exceptia momentului in care erau plecati in vizita oficiala in tara sau in strainatate. Exista un sistem de telefoane interioare, precum si niste sonerii pe care puteau sa le foloseasca, si, in mod surprinzator, sistemul functioneaza si astazi”, povesteste ghidul muzeului in momentul in care prezinta dormitorul sotilor Ceausescu.

Camera a ramas neatinsa, exact ca in ziua in care dictatorul a fugit, iar pijamalele asezate acum pe pat ar fi urmat sa fie imbracate de Nicolae si Elena Ceausescu in noaptea de 22 decembrie, spune unul dintre fostii angajati ai cuplului, care s-a ocupat dupa Revolutie de prezervarea Palatului Primaverii.

Impresionanta este si ,,baia de aur”, aflata langa dormitorul matrimonial, care e mai mare decat un apartament cu trei camere.

„Este baia care a fost construita in procesul de extindere al Palatului, intre 1970 – 1971 si este baia care a devenit faimoasa ca ,,baia de aur” a lui Nicolae Ceausescu, este cea care a aparut in toate imaginile de presa din perioada Revolutiei”, precizeaza ghidul muzeului.

in realitate, nici robinetele, nici chiuveta, nici tevile si nici mozaicul nu sunt de aur, ci doar poleite, astfel incat sa aiba un aspect pretios.

Inspirat de casele lorzilor britanici, Nicolae Ceausescu si-a dorit sa aiba si o sera cu plante exotice, astfel incat arhitectii au amenajat, la etajul unu, in una dintre camere, o astfel de sera unde si astazi cresc mandarini, palmieri sau ficusi.

„Este o sera inspirata din orangeriile Britanice din secolele XVIII-XIV, o sala in care se mai retragea Nicolae Ceausescu, destul de rar, dar obisnuia sa mai bea un ceai din cand in cand. Impresionant este ca s-au pastrat majoritatea dintre plantele originale. Palatul pe care il vizitam noi astazi contine incredibil de multe elemente din cele care existau si la momentul 1989”, mai spune Tudor Baican.

Palatul Primaverii se poate vizita de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 17:00. Pentru un tur standard, care presupune vizitarea a 40 de incaperi insotit de un ghid, pretul este de 30 de lei si dureaza aproximativ 40 de minute. Cei care vor sa vizite, insa, buncarul din subteranul Palatului si colectia de portrete a cuplului Ceausescu, alaturi de un ghid care sa le povesteasca si istoria nescrisa a cladirii si a exponatelor muzeului, fara limita de timp, trebuie sa se inscrie la un tur privat, care costa 200 de lei. Rezervari se pot face pe pagina de internet ,,www.palatulprimaverii.ro” sau la telefon 021.318.09.89.