Acasă Stirile zilei Justitia Televiziunile aservite penalilor jignesc protestatarii. The Guardian elogiaza romanii care lupta pentru...

Televiziunile aservite penalilor jignesc protestatarii. The Guardian elogiaza romanii care lupta pentru justitie infruntand vremea rea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In timp ce la televiziunile aservite politicienilor penali protstatarii sunt jigniti la foc continuu, in presa internationala romanii din Piata Universitatii sunt elogiati pentru gestul lor de a proteja legile justitiei infruntand vremea rea de afara.

Potrivit The Guardian, protestele anuntate pentru sambata, 20 ianuarie, fata de modificarile aduse de Parlament legilor Justitiei, care reprezinta „cel mai mare pas in spate cu privire la statul de drept” de la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, vor fi cele mai ample din acest an si vin la un an dupa cele mai mare manifestatii post-comuniste, cele cauzate de OUG 13. Protestele de sambata vin pe fondul modificarilor aduse la sistemul judiciar si la legile Justitiei, dar si intr-un context marcat de instabilitate guvernamentala cauzata de schimbarea celui de-al doilea guvern al coalitiei PSD-ALDE, ca urmare a faptului ca premierul Tudose a pierdut sprijinul partidului. Demisia premierul a pus Romania intr-o pozitie proasta pe plan international, in momentul in care premierul japonez, Shinzo Abe, a venit intr-o vizita oficiala in Romania pentru a avea o intalnire cu omologul sau, insa acest lucru nu a mai avut loc, de vreme ce cu o seara inainte premierul si-a semnat demisia. „The Guardian” subliniaza penibilul situatiei si faptul ca, daca reprezentatii statului nu au facut nimic pentru a preveni situatia, mai multi romanii au postat numeroase mesaje pe pagina de Facebook a Ambasadei Japoniei, cerandu-si scuze pentru comportamentul Guvernului.

Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a reactionat violent, la Antena 3, fata de protestatarii aflati in Piata Universitatii. El i-a caracterizat drept „persoane violente” si i-a acuzat de blasfemie pentru ca poarta un banner pe care scrie „Treceti batalioane romane Carpatii”.

„E o blasfemie. Ce legatura are cu #rezist? Cand au trecut batalioanele Carpatii s-a umplut tarana de sange si tara asta s-a facut mare”, a afirmat Dobre.

„Sute de romani rusinati si-au cerut scuze pentru comportamentul iresponsabil al guvernului pe pagina de Facebook a Ambasadei Japoniei”, arata „The Guardian”.

Despre premierul desemnat, Vasilica Viorica Dancila, cotidianul britanic sustine ca este un om politic cu putine realizari pe plan intern, subliniind faptul ca exista suspiciuni privind independenta sa fata de liderul PSD, Liviu Dragnea, caruia ii este interzis accesul la functia de premier, din cauza condamnarii la doi ani cu suspendare in dosarul „Referendumul”, care priveste fraudarea alegerilor din 2012.

„Comentatorii politici spun ca este incert daca viitorul premier va fi un actor independent sau va reprezenta interesele liderului PSD, Liviu Dragnea”, scriu jurnalistii de la „The Guardian”.

Presa britanica trece in revista si modificarile aduse legilor Justitiei, precum propunerea legislativa prin care abuzul in serviciu este dezincriminat daca prejudiciul produs nu depaseste suma de 200.000 de euro, propunere care l-a scapa de Dragnea de cel de-al doilea dosar in care este cercetat de procurorii DNA, dezincriminarea infractiunii de luare si dare de mita daca este „pentru altul”. Jurnalistii prezinta si modificarile dezastruoase care s-ar dori a fi aduse Codului Penal, precum interdictia de a mai folosi inregistrarile de pe camerele de supraveghere ca probe intr-un dosar, modificari care au fost aspru criticate si de procurorii DNA. In ciuda criticilor primite de la procurori, judecatori si magistrati, care au acuzat incalcarea independentei justitiei, precum si in ciuda prostestelor masive care au avut loc in luna decembrie, Parlamentul a adoptat modificarile la legile Justitiei, arata „The Guardian”.

Despre protestele de sambata, „The Guardian” arata ca vin la aproape un an de la cele mai mare manifestatii dupa caderea comunismului, cand in Piata Victoriei s-au strans peste 600.000 de oameni care au cerut abrogarea celebrei OUG 13 prin care mai multe fapte de coruptie erau dezincriminate.

„The Guardian” atrage atentia si asupra raportului facut public joi de GRECO, Grupul Statelor impotriva Coruptiei, organismul anticoruptie al Consiliului Europei, care arata ca Romania a fost progrese extreme de limitate in lupta contra coruptiei, punand in practica doar doua din cele 13 recomandari venite din partea Consiliului. Mai mult, arata cotidianul britanic, raportul GRECO vine dupa ce sapte state membre UE, Franta, Germania, Olanda, Suedia, Belgia, Danemarca si Finlanda, au criticat in termeni duri modificarile aduse legilor Justitiei, care risca „sa puna in pericol” progresul facut de Romania in ultimul deceniu in lupta anticoruptie. Totul in conditiile in care in Romania inca este activ Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si al respectarii statului de drept.

sursa: aktual24.ro