Pentru multi impatimiti de jocurile video, aceasta este o afacere in toata regula, o afacere de imbogatire, ajungand de la o simpla joaca intre prieteni, la adevarate turnee internationale cu zeci de milioane de dolari puse la bataie.
Cel mai recent turneu de sport electronic a fost ESL One (Electronic Sports League) de la New York, unde membrii echipei Vici Gaming din China s-au impus in fata echipei Evil Geniuses din Statele Unite. Ei au câstigat 50.000 de dolari. Competitia de Dota 2 a fost urmarita de 5.000 de spectatori in faimosul Madison Square Garden din New York, dar si de aproape 11 milioane de internauti prin platforma Twitch.
Aceste cifre sunt chiar mici atunci când comparam cu cele de la a patra editie a turneului international de Dota 2, sustinut in luna Iulie in Seattle. Intâi, la TI4 (The International 4) premiul pentru invingatorul suprem a fost de un milion de dolari. Apoi, trebuie mentionat ca turneul a atras 10.000 de spectatori din intreaga lume, iar evenimentul a fost urmarit de 20 de milioane de telespectatori pe Internet.
Asadar, nu este de mirare ca aceste sporturi electronice au atras in jurul lor o industrie foarte asemanatoare cu ceea ce vedem in sporturile clasice. Spre exemplu, Dota 2 este un sport de echipa, iar aceste echipe nu mai reprezinta de mult un simplu grup de prieteni carora le face placere sa joace impreuna.
A face parte dintr-o echipa profesionista de eSports este un angajament serios, unde trebuie sa petreci cel putin sase ore pe zi exersând cooperarea cu ceilati membri ai echipei. Iar atunci cand nu exersezi, participi la turnee si competitii mai mici pentru a satisface cerintele sponsorilor. Jucatorii sunt cumparati si schimbati intre echipe constant, iar competitia este acerba.
Sporturile electronice si-au gasit un loc si in Romania. Finalul lunii va fi marcat de cel mai mare eveniment de acest tip de la noi: Dreamhack. Se vor disputa finalele si semifinalele competitiilor de League of Legends (Romanian eSports Championship), Hearthstone, dar si de Dota 2 (Champion’s League). Premiul cel mare pentru competitia Dota este de 50.000 de dolari, iar la campionat vor fi prezente echipe din intreaga lume. Evenimentul va fi sustinut la Sala Polivalenta, in Bucuresti, si va dura trei zile.
Sursa: playtech.ro