Acasă Sanatate FOAMEA INVIZIBILA loveste in peste DOUA miliarde de oameni! Care sunt EFECTELE...

FOAMEA INVIZIBILA loveste in peste DOUA miliarde de oameni! Care sunt EFECTELE DEVASTATOARE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Foamea invizibila este un flagel necunoscut care loveste in peste doua miliarde de oameni din lumea intreaga, fiind definita ca o carenta de micronutrienti.

„Foamea invizibila”, flagelul necunoscut care afecteaza peste 2 miliarde de oameni. IFPRI publica anual o situatie a locurilor unde este concentrata foamea si in acest an pune accentul pe aspectul „crucial, dar adesea neglijat” al acestei forme de malnutritie, care apare la populatiile a caror alimentatie este saraca in nutrienti esentiali, relateaza luni AFP.

Zinc, fier, iod, vitaminele A si B sunt elemente care, consumate in cantitati insuficiente, nu asigura o sanatate multumitoare si o buna dezvoltare, explica IFPRI. Chiar daca efectele foamei invizibile nu sunt evidente pe termen scurt, pe termen lung ele se dovedesc „devastatoare”, manifestandu-se prin cresterea mortalitatii materne si infantile, handicapuri fizice, slabirea sistemului imunitar si a facultatilor intelectuale.

In mod paradoxal, surplusul de greutate sau obezitatea si foamea nu sunt incompatibile, arata IFPRI, in acest caz intervenind un consum excesiv de „macronutrienti” (lipide, glucide).

Cele peste 2 miliarde de persoane afectate de foamea invizibila in lume reprezinta „mai mult de dublul celor 805 milioane de persoane ale caror nevoi calorice nu sunt satisfacute”, subliniaza raportul, la care au colaborat Agentia de ajutor pentru cooperare tehnica si dezvoltare (ACTED — ONG francez), Concern Worldwide (ONG irlandez) si Welthungerlife (ONG german).

Foamea invizibila ucide anual 1,1 milioane de copii, din cele 3,1 milioane de oameni care mor in fiecare an de subnutritie, apreciaza studiul.

In afara de efectele asupra sanatatii, „foamea invizibila afecteaza sever economiile tarilor, daunand productivitatii muncii” si scazand PIB-ul majoritatii statelor in dezvoltare cu 0,7 — 2%, afirma IFPRI.

Organismul recomanda guvernelor sa „mareasca diversitatea alimentara”, facand ca adaosul de zinc, fier si vitamine esentiale in alimente sa fie obligatoriu in cursul prelucrarii lor.

In privinta foamei in lume, IFPRI constata o ameliorare in tarile in curs de dezvoltare din 1990, dar este de parere ca situatia ramane „grava”. Printre cele 16 tari cel mai grav afectate, potrivit datelor stranse intre 2009 si 2013, doua prezinta o situatie „extrem de alarmanta” si se afla in Africa orientala: Eritreea si Burundi. In Africa subsahariana si Asia de Sud se gasesc aproape toate tarile a caror situatie este considerata „alarmanta” — Laos, Mozambic, Niger, Madagascar, Sierra Leone, Zambia, Yemen, Haiti, Etiopia, Ciad, Sudan, Sudanul de Sud, Insulele Comore si Timorul oriental.

Sursa: agerpres.ro