Acasă Stirile zilei Sociologii trag un semnal de alarma! Ce se intampla cu tinerii activi...

Sociologii trag un semnal de alarma! Ce se intampla cu tinerii activi din Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ardealul devine tot mai atragator pentru tinerii activi, in timp ce Capitala pierde teren. Este semnalul de alarma pe care sociologii il trag, analizand evolutia cifrelor de la INS din ultimii ani. Specialistii spun ca anual in Cluj se stabilesc 10.000 de oameni si pleaca doar 1.900. in Bucuresti din cele aproape 35.000 de persoane care vin anual, aproape jumatate pleaca apoi spre alte localitati.

Albert s-a mutat in Cluj de trei ani cand s-a inscris la master pentru a studia filosofie medievala. Spune ca nu s-ar mai intoarce la Bucuresti.

Tot Albert explica si care crede ca sunt motivele pentru care 10.000 de persoane isi stabilesc anual resedinta in Cluj: „Clujul e gestionat mult mai bine decat Capitala. E un oras mult mai tanar. si pe langa faptul ca e mult mai tanar, e cel mai cosmopolit oras din Romania”.

Asa ca doar 1.900 de persoane pleaca in fiecare an din Cluj. Alta e situatia insa in Capitala. Aici intre 25.000 – 35.000 de oameni se stabilesc in fiecare an, dar aproape jumatate se muta apoi in alte localitati, noteaza digi24.

Barbu Mateescu, sociolog: „M-as gandi in special la scaderea calitatii vietii. inseamna garnituri de metrou pline ochi, inseamna un trafic prost, o senzatie generala de degradare in ceea ce priveste salubritatea si serviciile publice.”

28% din cei care au domiciliul in Cluj-Napoca au intre 20 si 34 de ani, arata datele INS. Daca ii adaugam si pe cei care locuiesc in oras, dar au adresa din cartea de identitate in alta parte, ajungem la 37% din populatia totala a urbei. La Bucuresti valorile corespondente sunt de 19% si respectiv 23%.

Specialistii atrag atentia ca cifrele scot in evidenta ca orasul Cluj este unul dintre putinele localitati mari care au un spor natural pozitiv. in timp ce Bucurestiul imbatraneste, Clujul nu doar ca reuseste sa isi convinga tinerii sa ramana in oras dupa ce termina o facultate, ci si sa-si intemeieze o familie.

Desi are o populatie de aproape sase ori mai mare decat Clujul, Bucurestiul are in prezent de doua ori mai multi studenti decat orasul din Ardeal.

„Daca ar fi sa aleg m-as intoarce si eu la Cluj. E un mers al lucrurilor un pic mai lent, lumea mai spune un multumesc, un buna ziua, un zambet pe buze, nu ca la Bucuresti”.

„Prefer Bucurestiul pentru ca este aproape de casa, locuiesc la 100 de km de Bucuresti si consider ca e orasul cu cele mai multe oportunitati si in privinta relaxarii, joburilor”.

„Ca si oportunitati Clujul sta foarte bine dupa parerea mea. Adica eu o sa lucrez in IT pe viitor si chiar sunt peste 1000 de firme care cauta angajati”.

Specialistii spun ca in urmatorii 10 ani migratia va atinge cote mult mai mari. Bucurestenii aleg sa se mute in numar ridicat si in Ilfov, in strainatate si, mai nou, in Iasi.