Oamenii proceseaza alimentele de sute de ani, dar in zilele „moderne” in care traim totul a devenit ceva mecanic si industrial pentru a oferi produse multe la scara larga, relateaza Foodmatters.tv.
Procesarea traditionala are doua functii: aceea de a face alimentele mai digerabile si de a le conserva pentru a fi utilizate in perioadele in care mancarea nu este disponibila. Alimentele procesate in mod traditional, care rezistau mai mult timp, erau pastrama, carnatii si preparatele din carne, precum si produsele din cereale, lactatele, muraturile, arata toataromania.forumhit.ro.
Din pacate, in perioada moderna, am inlocuit procesarea locala a taranilor si mestesugarilor cu o procesare industriala, care diminueaza calitatea alimentelor, in loc sa le faca mai nutritive si digerabile. Procesarea industriala depinde de zahar, faina alba, uleiuri procesate si hidrogenate, aditivi alimentari sintetici si vitamine, tratament termic etc.
Vom analiza mai jos procesul de prelucrare implicat in crearea micului-dejun tipic cu cereale, lapte degresat si suc de portocale.
7. Cereale pentru micul-dejun
Cerealele sunt produse printr-un proces numit extruziune. Boabele sunt amestecate cu apa, transformate intr-o pasta si asezate intr-o masinarie numita extruder. Boabele sunt fortate sa iasa printr-o gaura mica la o temperatura si o presiune mare, care le modeleaza in forma literei “o” sau in fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizari, care le confera un invelis din ulei si zahar, pentru a le oferi acel aspect crocant.
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care trateaza boabele la o temperatura si o presiune extrem de mare, si subliniaza faptul ca procesarea distruge cea mai mare parte din continutul lor nutritiv. Procesarea denatureaza acizii grasi, distruge chiar si vitaminele sintetice ce sunt adaugate la sfarsitul procesului. Aminoacidul cu inalte calitati nutritive, lizina, este afectat in mod special de procesul de extruziune.
Chiar si cerealele ambalate in cutii si vandute in magazinele “sanatoase” sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu acelasi tip de masinarii si in mare parte in aceleasi fabrici.
Avand in vedere numarul urias de cutii de cereale vandute in fiecare an, te-ai putea astepta sa gasesti numeroase studii publicate care sa descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra animalelor si oamenilor. Insa, cerealele pentru micul-dejun reprezinta o industrie de multe miliarde de dolari care a creat averi uriase pentru cativa oameni. O cutie de cereale care contine boabe in valoare de un cent se vinde cu patru-cinci dolari in magazinele alimentare. Probabil nu exista niciun alt produs pe Pamant care sa aiba un profit atat de mare.
Cu acest profit s-a platit pastrarea secreta a oricarui tip de lucrare stiintifica care a analizat efectele boabelor extrudate, iar companiile au reusit sa convinga reprezentantii guvernului ca nu exista nicio diferenta intre o boaba naturala de grau si o boaba care a fost modificata prin procesul de extruziune.