Sarbatorita in fiecare an pe data de 13 decembrie, sfanta Lucia este una dintre cele mai iubite sfinte, venerate atat de catolici cat si de ortodocsi. Tocmai de aceea, incepand cu data de 13 decembrie se citeste rugaciunea acesteia timp de noua zile consecutiv, iar rezultatele nu intarzie niciodata.
De ziua sfintei, nu se spala si nu se aprinde focul. Despre sfanta Lucia se cunoaste ca a fost din Siracuza Siciliei si a fost logodita. Cand mama sa s-a imbolnavit, Lucia a plecat impreuna cu ea sa se roage Sfintei Mucenite Agata.
Cand a ajuns la Catana i-a aparut in vis sfanta Agata care i-a fagaduit ca ii va insanatosi mama, vestindu-i totodata tinerei ca va suferi muceniceste pentru Hristos. Dupa ce mama sa s-a vindecat, Lucia a impartit toate averile ei saracilor si s-a hotarat sa i se dedice Domnului.
Din pacate insa, a fost parata domnului cetatii chiar de logodnicul sau, iar Lucia a fost dusa intr-o casa de desfrau pentru a fi necinstita. Atunci Domnul si-a aratat puterea iar barbatii care s-au napustit asupra ei nu au putut sa o miste din locul in care era. inraiti ca sfanta era pazita de Dumnezeu, i-au taiat capul cu sabia. Potrivit traditiei, de ziua sfintei nu se aprinde focul, nu se gateste, nu se spala si nu se coase.
Cel mai cunoscut obicei, pastrat si astazi este legat de sculptarea timp de 1 zile a unui scaun din 12 esente de lemn, care trebuia terminata pana in ziua Craciunului. Se spune ca rugaciunea sfintei Sofia aduce lumina in viata credinciosului si alunga farmecele si vrajitoarele.
Protectoarea spirituala a oftalmologilor si protectoarea vederii si a ochilor
„Mieluseaua Ta, Iisuse, Lucia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc tie.
Pentru rugaciunile ei, ca un Milostiv, mantuieste sufletele noastre. Sfanta Mucenita Lucia, cere de la Dumnezeu sa dea iertare de greseli, celor ce cu dragoste te cinstim pe tine. Sfanta Lucia, lumina calauzitoare spre cer a celor care se lupta cu valurile involburate ale pasiunilor dezordonate si ale lumii, te rugam, mijloceste-ne de la vesnicul Soare, Isus Cristos, harul de a avea si noi cel putin o scanteie de iubire, pentru a-i indruma pe semenii nostri, prin exemplul bun, pe calea cea stramta spre imparatia cerurilor.
inflacareaza-ne mereu, ca sa nu se stinga niciodata lumina credintei din sufletul nostru, iar la sfarsit sa-l vedem pe bunul Dumnezeu in lumina nesfarsita. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.”
Aceasta rugaciune trebuie urmata de „Tatal Nostru”.
Apoi, se rosteste de trei ori: „Bucura-te, Marie, cea plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau, Iisus.” Tot de trei ori, se spune si „Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh!”. Ritualul se incheie, rostind tot de trei ori, „Sfanta Lucia, roaga-te pentru noi!”
Sursa: Secretele