Acasă Stirile zilei PREMIERA in MASONERIA ROMANA: Un ROMAN a fost ales in conducere! VIDEO

PREMIERA in MASONERIA ROMANA: Un ROMAN a fost ales in conducere! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Radu Balanescu a fost ales Secretar Executiv al Conferintei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, fiind cea mai inalta pozitie detinuta pana acum de un mason roman ierarhia masonica mondiala.

Semnificativ din punct de vedere masonic, deoarece urmeaza in scaun unui personaj devenit o legenda in lumea masoneriei internationale si nu numai, de multi ani un extraordinar prieten al Romaniei, Thomas Jackson, cel care a avut mereu viziunea unei Romanii care avea sa devina una dintre valorile sigure ale masoneriei mondiale.

Viziune, iata, realizata si confirmata dupa alegerile de azi in care au concurat petru candidati, romanul nostrum obtinand o majoritate foarte confortabila de voturi. Dar, dincolo de valoarea evenimentului masonic, Romania obtine un post simbolic, as spune chiar inalt-simbolic intr-o logica foarte speciala de sistem, aceea care domina accesul la posturile-cheie din marile organizatii internationale.

Foarte important ca, dupa ani si ani de zile in care ai nostri, cu foarte putine exceptii notabile (spre exemplu, ambasadorul Sorin Ducaru, ocupantul unei prestigioase pozitii in cadrul NATO, organizatie care are un purtator de cuvand de exceptie, Oana Lungescu, plus inca alti cativa) nu am prea avut succese majore. In orice caz, in acest moment, nu exista, in afara acestui exemplu de azi, nici un roman care sa conduca o organizatie internationala de relevanta, putere si influenta de tipul Conferintei Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare.

Logica de care aminteam spune, absolut neoficial dar nu mai putin real, ca adevarata importanta a unei tari se masoara dupa numarul de nationali pe care-I poate alinia pe listele organizatiilor de influenta/putere/decizie ale lumii, dupa numele pe care le poate pune intr-o la fel de neofciala dar eficace lista de numere de telefon apelate pentru rezolvarea unei situatii, pentru deschiderea sau permanentizarea de contacte, pentru organizarea de intalniri formale sau informale.

Nu uitati ca, de catva timp incoace, alaturi de diplomatia clasica, ramasa pe teritoriul sau formal si relativ inchis in canoanele formale ce-i sunt impuse foarte clar de stapanirea exercitata de factorul politic, a aparut diplomatia publica, cu mult mai interesanta deoarece este mai rapida, mai supla, nesupusa acelorasi canoane, cu infinit mai multe cai de manifestare (deci si mijloace la indemana), angrenand institutii, organisme si organizatii extrem de diverse din societatea civila.

Aceasta diplomatie publica este folosita pe scara larga de statele mari ale lumii, se expima complementar (dar niciodata antinomic) in raport cu cancelariile din marile capitale, este folosita foarte adesea drept prima punte de contact sau de testare pentru ceea ce urmeaza sa fie, mai departe politici nationale, sau deschide primele etape din ceea ce mai tarziu vor fi acorduri bilaterale sau internationale.

Diplomatia publica favorizeaza cu deosebire tot ceea ce reprezinta spatiile posibile de dialog, traieste efectiv din plusul pe care aceste spatii ale dialogului il pot aduce a ceea ce fiecare stat defineste ca obiectivul sau central, adica viziunea nationala pusa in slujba interesului national. Intr-un timp al mondializarii, nici unul dintre statele-mari puteri nu mai are nici ambitia, nici puterea de a trai singur, acu atat mai putin speranta supravietuirii in autarhie. Iata de ce nici diplomatia, nici opera complicata, discreta si extrem de sensibila a constructiei relatiilor internationale nu mai apartine, in jocul superior, doar cancelariilor diplomatice, ci angreneaza tot ceea ce o natiune poate oferi sau construi ca unelte de dialog si prin care poate stabili legaturi. Vizibile sau invizibile.

Nu se poate sa lipsesti de la toate mesele mari unde se iau deciziile si apoi sa te plangi ca esti ignorat, persecutat sau asuprit. Mondializarea permite atat circulatia cat si impunerea valorilor nationale. Din nefericire, lectie pe care o invatam cu greu, asta nu inseamna automat ca sistemul va trimite emisari in vreo tara pentru a spune ce si cand trebuie facut. Sau de catre cine. Aici, acum ca si mereu, importante raman valorile individuale, de organizatie si de sistem dar si stiinta de a le prezenta si impune ca atare.

Atunci doar, brusc, ca prin minune, sistemul devine permeabil pentru oamenii tai si intri pe circuitul marilor valori. De aici, ultimul pas, cel despre care vorbeam la inceputul acestor randuri, este sa stii cum acestea sa fie legate de o persoana cu adevarat reprezentativa si sa gasesti drumul corect si cat mai elegant pentru a transforma toate acestea in valoare administrativa la nivel de sistem global.

Acum, pentru ceea ce inseamna masoneria mondiala, Romania si-a stabilit tinta cea mai inalta si a reusit s-o atinga. Important ar fi insa ca aceste exemplu, alaturi de celelalte cateva reusite cu care ne putem mandri, sa se poata articula nu doar ca rezultat al unor intamplari fericite sau a unor oarecari conjecturi, ci intr-o politica reala si de tip proiect pe care liderii politici ai Romaniei sa si le asume pentru viitorul imediat.

Caci, atentie, mare atentie, doar peste o saptamana si jumatate, la Bruxelles incepe batalia decisiva pentru impunerea oamenilor in structurile de conducere europene, fara ca subiectul sa-I faca pe ai nostri sa tremure de o neliniste anticipativa. Azi s-a demonstrat ca Romania se poate impune intr-un joc de putere dintre cele mai inalte ale lumii. Ce ar trebui sa urmeze la rand? Exista o lista de prioritati stabilite de liderii politici, una care sa-I uneasca dincolo de ura stearpa dominata doar de idea distrugerii, denigrarii si luptei pentru bani si privilegii?

Sursa: adevarul.ro