Acasă Stirile zilei Justitia Cand educatia conteaza: Nivelul de cultura generala l-a ferit pe Adrian Nastase...

Cand educatia conteaza: Nivelul de cultura generala l-a ferit pe Adrian Nastase de marirea condamnarii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit motivarii deciziei luate in 8 mai de judecatoarea Manuela Golea Mladin, pedeapsa de patru ani de inchisoare data lui Adrian Nastase este „suficienta” si apta sa produca „transformari reale si profunde ale constiintei petentului si, pe cale de consecinta, modificari statornice, de durata ale comportamentului acestuia”, se arata in motivarea instantei la decizia de a nu mari pedeapsa fostului premier.

Nivelul de pregatire culturala, lipsa antecedentelor penale, relatiile sociale pe diferite planuri, dar si conduita pe care a avut-o Adrian Nastase dupa comiterea faptelor se numara printre motivele pentru care Tribunalul Bucuresti a decis sa nu-i majoreze pedeapsa cu inchisoarea.

In plus, judecatoarea a precizat in documentul citat ca, imediat dupa pronuntarea ultimei decizii de condamnare, din 6 ianuarie, Adrian Nastase s-a prezentat in fata oamenilor legii pentru a-si incepe executarea pedepsei stabilite de instanta.

„Retinand imprejurarea ca petentul condamnat nu a incercat sa se sustraga de la executarea niciuneia dintre cele doua condamnari dispuse de Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de acesta, tribunalul are in vedere si considerentele deciziei penale, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, prin care (…) s-a retinut ca prin tentativa de suicid comisa de condamnatul Nastase Adrian, in seara zilei de 20.06.2012, acesta nu a incercat sa-si provoace in mod voit o boala pentru a nu se supune executarii mandatului, ci intentia sa a fost de a-si suprima viata, astfel cum rezulta din coroborarea continutului actelor medicale, ordonantei Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu rezultatul examenului psihiatric efectuat la data de 21.06.2012”, a scris judecatoarea in motivare, transmite Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 8 mai, ca Adrian Nastase sa execute patru ani de inchisoare, fara a-i aplica un spor de pedeapsa, dupa comasarea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele „Zambaccian” si „Trofeul calitatii”.

Instanta Tribunalului Bucuresti care a judecat comasarea pedepselor de patru ani si, respectiv, de doi ani de inchisoare primite de Adrian Nastase in dosarele „Zambaccian” si „Trofeul calitatii” a respins astfel cererea Directiei Nationale Anticoruptie de aplicare a unui spor de pedeapsa de un an.

Prin decizia din 8 mai, instanta a decis sa scada din pedeapsa de patru ani perioada in care Nastase a stat in penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013 si din 6 ianuarie pana in prezent. Totodata, Tribunalul Bucuresti a dispus ca, dupa terminarea executarii pedepsei, Nastase sa aiba mai multe interdictii, pe o perioada de cinci ani.

Decizia nu este definitiva, aceasta putand fi contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos